AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP vrijdag, 27 augustus 2021 09:39

Schipholbaas Benschop: herstel verloopt trager dan verwacht

AMSTERDAM (ANP) - De luchtvaartsector herstel trager dan gedacht van de coronacrisis. Schipholbaas Dick Benschop geeft aan dat de Delta-variant van het coronavirus en de aanhoudende reisbeperkingen zorgen voor een minder snelle toename van het aantal reizigers dan waar eerder rekening mee werd gehouden. Dat raakt de resultaten van de Schiphol Group, waar ook de luchthavens van Rotterdam, Lelystad en deels ook Eindhoven toe behoren.

Schiphol Group sloot de eerste helft van het jaar met een tekort van 158 miljoen euro. Ook in de tweede helft van dit jaar rekent de luchthavenuitbater op rode cijfers. "Om break-even te draaien heeft Schiphol 55 miljoen tot 60 miljoen reizigers nodig", legt financieel directeur Robert Carsouw uit. De verwachting is dat er dit jaar niet meer dan 28 miljoen reizigers via Schiphol zullen reizen.

In de zomermaanden zag Schiphol het aantal reizigers wel weer toenemen, al zijn de aantallen nog niet op het niveau van voor de crisis. In juli maakten 3 miljoen reizigers gebruik van de luchthaven. Ruim twee keer meer dan een jaar eerder, maar nog niet de helft van het aantal reizigers dat in juli 2019 van de luchthaven gebruik maakte. Het beeld van augustus is vergelijkbaar, aldus Benschop.

A-pier

Niet alleen het wegblijven van reizigers zadelt Schiphol op met problemen. Ook de trage voortgang bij de bouw van de nieuwe A-pier zorgt voor hoofdbrekens. Volgens Benschop worden op dit moment "lastige gesprekken" gevoerd met de aannemers over tijds- en kostenoverschrijdingen. Over de inhoud van de onenigheden tussen bouwer Ballast Nedam en TAV Construction enerzijds en Schiphol anderzijds wil de topman niet uitweiden. Er is ook nog geen zicht op wanneer de pier, die in eerste instantie eind 2019 moest worden opgeleverd, in gebruik kan worden genomen. Over de extra kosten liet Benschop zich ook niet uit. "Dat komt later."

De bouw van de nieuwe A-terminal werd eerder al uitgesteld met twee jaar. De luchthaven gebruikt de tijd om te kijken hoe het plan nog past in de wensen en de behoeften van de luchthaven. Of Lelystad Airport ook onderdeel wordt van de toekomst van Schiphol is nog altijd ongewis. Die beslissing ligt bij het nieuwe kabinet. "Ik ben benieuwd naar de nieuwe regering en het nieuwe regeerakkoord", aldus Benschop. "Ik heb mijzelf voorgenomen geen nieuwe uitspraken te doen over Lelystad. Dat heeft geen zin."

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Lelystad-airport, Ballast-nedam, Eindhoven, Schiphol-group, Luchthaven-schiphol, Lelystad, Rotterdam

De Aandeelhouder TV

maart 22, 2023

Bibberen voor het rentebeluit | 22 maart 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 21, 2023

BRENT OIL naar 80+ – 21mrt23

maart 21, 2023

Bankaandelen blijven volatiel | 21 maart 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 20, 2023

ING eerste rebound poging – 20mrt23

Het laatste beursnieuws

updates

 • 09:11

  ETF van de week: Group Physical Bitcoin ETC (BTCE)

 • 08:15

  Alle ogen op Jerome Powell tijdens persconferentie

 • 10:05

  Aandeel VARTA: de problemen zitten niet in de chart

 • 08:16

  Opluchtingsrally na gedwongen overname Credit Suisse

 • 10:15

  Rabobank Certificaten uitleg over het dividend en de risico’s

 • 10:00

  AEX zet 200EMA onder druk & ASML verliest kracht

 • 08:36

  UBS neemt Credit Suisse over – Wat doet de Fed deze week?

 • 10:30

  Aandeel Adobe: Sterke cijfers, nu hebben de stieren hun kans

 • 08:04

  Grote Amerikaanse banken snellen First Republic Bank te hulp

Masterclasses

Columns

Nieuw
21 mrt 13:12 Redactie

Ordina: nog geen gelopen koers

21 mrt 12:32 Matt Christensen

AllianzGI lanceert eigen dataplatform voor duurzaamheid

21 mrt 09:34 Cees Smit

Column: Bankrun en Banken Bankrupt