Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Fed-kopstukken spreken zich uit voor afbouw opkoopprogramma

Fed-kopstukken spreken zich uit voor afbouw opkoopprogramma
26 aug 2021 om 15:19

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) – Kopstukken van de Amerikaanse Federal Reserve hebben zich uitgesproken voor het afbouwen van het omvangrijke opkoopprogramma waarmee de koepel van centrale banken de economie stut. Maandelijks wordt voor 120 miljard dollar aan leningen opgekocht om de negatieve impact van de coronapandemie tegen te gaan. Nu het economisch herstel is ingezet, vinden de lokale Fed-presidenten Esther George van Kansas en James Bullard van St. Louis het tijd om geleidelijk een einde te maken aan de stimuleringsmaatregelen.

George erkent in een tv-interview met persbureau Bloomberg dat de besmettelijkere Delta-variant van het coronavirus risico’s voor de Amerikaanse economie en arbeidsmarkt met zich meebrengt. “Maar ik vind niet dat dit iets verandert aan mijn eigen oordeel dat het tijd is voor aanpassingen, gezien de vooruitgang die we tot nu toe hebben geboekt.” Over de snelheid van het afbouwen is volgens haar te onderhandelen, maar het begin moet niet te lang worden uitgesteld.

Bullard zou het liefst zien dat het opkoopprogramma aan het einde van het eerste kwartaal van 2022 is beëindigd. Dat zou speelruimte bieden bij het verhogen van de rente. Die werd in maart vorig jaar drastisch verlaagd wegens de coronacrisis. “We hebben een ‘booming’ economie die op dit moment waarschijnlijk geen verdere stimulans nodig heeft”, zei hij tegen zakenzender CNBC.

De Fed-presidenten deden hun uitspraken wegens de jaarlijkse bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole. Voorzitter Jerome Powell van de Fed spreekt vrijdag op het evenement, dat virtueel plaatsvindt. Beleggers en analisten zijn gespitst op signalen over het afbouwen van stimuleringsmaatregelen. Die hebben bijgedragen aan lage rentes, wat heeft gezorgd voor recordstanden op de aandelenbeurzen. Maar door de toevloed van geld en het economisch herstel loopt de inflatie op. Daardoor wordt de roep sterker om een einde te maken aan het goedkoop-geldbeleid.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.