Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen lager gesloten

Europese beurzen lager gesloten
30 apr 2024 om 18:42

 De Europese beurzen zijn dinsdag lager gesloten, in aanloop naar het Fed-rentebesluit op woensdag.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,7 procent tot 504,89 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 1,0 procent op 17.932,17 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 1,0 procent op 7.984,93 punten. De Britse FTSE 100 sloot vlak op 8.144,13 punten.

De Amerikaanse centrale bank is vandaag begonnen aan zijn tweedaagse beleidsvergadering en zal morgen zijn besluit presenteren.

“We bereiden ons erop voor dat Fed-voorzitter Jerome Powell om meer geduld zal vragen en meer tijd om de inflatie terug te dringen. Als dat het geval is, zal dit de verwachtingen in de markt voor een renteverlaging verder drukken”, zei Swissquote Bank.

Op macro-economisch vlak werd dinsdag bekend dat de economie in de eurozone in het eerste kwartaal op kwartaalbasis is gegroeid met 0,3 procent. Op jaarbasis groeide de economie met 0,4 procent.

De kerninflatie in de eurozone is in april gedaald naar het vooraf verwachte niveau, terwijl de gewone inflatie stabiliseerde. De kerninflatie gedroeg op jaarbasis 2,7 procent, tegen 2,9 procent een maand eerder. De consumentenprijzen stegen afgelopen maand met 2,4 procent op jaarbasis, wat gelijk was aan de voorgaande maand.

De Duitse economie is in de eerste drie maanden van dit jaar op kwartaalbasis gegroeid met 0,2 procent, terwijl op jaarbasis juist sprake was van een krimp met 0,2 procent. Het aantal werklozen in Duitsland is in april gestegen met 10.000. In totaal zaten er in april 2,750 miljoen Duitsers zonder baan. De Duitse detailhandelsverkopen stegen in maart op maand- en jaarbasis respectievelijk met 1,8 procent en 0,3 procent.

De Franse consumentenprijzen zijn in april op jaarbasis gestegen met 2,2 procent, tegen 2,3 procent een maand eerder. Op maandbasis stegen de prijzen met 0,5 procent. De Franse economie is in het eerste kwartaal op kwartaalbasis met 0,2 procent gegroeid, terwijl op jaarbasis sprake was van een groei met 1,1 procent.

Olie noteerde dinsdag 0,6 procent lager op 82,17 dollar per vat.

De euro/dollar noteerde op 1,0692. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0719 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0722 op de borden. 

Bedrijfsnieuws

Thales zat met de omzetgroei en de orderintake op een gepolariseerde basis net boven de jaaroutlook. Over het eerste kwartaal steeg de omzet autonoom 7,9 procent naar 4,42 miljard euro, waar het bedrijf voor het gehele boekjaar mikt op een autonome omzetgroei met 4 tot 6 procent. De koers noteerde 0,3 procent lager.

BHP zal waarschijnlijk een hoger bod op Anglo American uitbrengen, waarbij Berenberg denkt aan 29,00 pond. Daarboven zal BHP volgens Berenberg afhaken. Anglo American noteerde dinsdag 4,2 procent lager, terwijl BHP 0,2 procent daalde.

Volkswagen zag de omzet en winst in het afgelopen kwartaal teruglopen. De Duitse autofabrikant rekent voor dit jaar nog altijd op een omzetgroei van 5 procent en een operationele marge van 7 tot 7,5 procent. De koers noteerde 4,6 procent lager.

Mercedes-Benz Group bleef met de resultaten over het eerste kwartaal 5 procent onder de verwachtingen. Het aandeel daalde 5,2 procent.

Banco Santander zat met de resultaten net onder de verwachtingen, maar deed het naar behoren in de kernmarkten. De omzet viel over het eerste kwartaal wel hoger uit dan verwacht. De outlook bleef ongewijzigd. De koers van de Spaanse bank noteerde 3,7 procent lager.

Prudential boekte een lagere winst uit nieuwe activiteiten dan verwacht. De koers daalde 5,5 procent.

HSBC Holdings ziet de CEO onverwacht opstappen na een robuust begin van het jaar. HSBC noteerde 2,8 procent hoger.

MTU Aero Engines deed het over het eerste kwartaal beter dan verwacht met een EBIT die 2 procent hoger uitkwam dan de prognose. Het aandeel noteerde 0,7 procent hoger.

Capgemini deed het licht beter dan verwacht, maar dat kan positief uitpakken, gezien de minder positieve ontwikkelingen bij sectorgenoten als Infosys, TCS en Accenture. De koers noteerde 3,7 procent lager.

Carlsberg is van plan om voor 1 miljard Deense kronen, omgerekend bijna 144 miljoen dollar, aan aandelen terug te kopen. Dit meldde de Deense brouwer dinsdagochtend bij de kwartaalcijfers, waarin het de outlook voor heel 2024 handhaafde. Het aandeel daalde 1,0 procent.

Deutsche Lufthansa heeft in het eerste kwartaal een groter verlies geboekt dan een jaar eerder, vooral te wijten aan de stakingen bij de luchtvaartmaatschappij in die periode, maar verwacht wel een verbetering in de tweede jaarhelft. Het aandeel noteerde dinsdag 0,4 procent lager.

Het verlies voor Air France-KLM is in het afgelopen kwartaal opgelopen, terwijl de omzet aantrok. Bij de jaarcijfers eind februari gaf Air France-KLM nog aan voor 2024 te rekenen op kapitaaluitgaven van 3,0 tot 3,2 miljard euro, dat werd dinsdag bijgesteld tot 3,0 miljard euro. Verder verwacht de luchtvaartmaatschappij nog altijd dat de stoelcapaciteit per kilometer, inclusief Transavia, dit jaar zal stijgen met 5 procent. De koers verloor 4,3 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,6 procent lager op 5.083,57 punten. De Dow Jones index daalde 0,8 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,8 procent in het rood.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.