Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Britse miljardenclaim tegen Mastercard om vergoedingen mag doorgaan

Britse miljardenclaim tegen Mastercard om vergoedingen mag doorgaan
19 aug 2021 om 08:30

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) – Een grote rechtszaak tegen betalingsbedrijf Mastercard in het Verenigd Koninkrijk kan doorgaan. Het voormalige hoofd van de Britse financiële ombudsman mag van een tribunaal het Amerikaanse bedrijf aanklagen vanwege te hoge kosten die het bedrijf in rekening bracht. Namens 46 miljoen Britten claimt Walter Merricks 14 miljard pond van Mastercard, omgerekend ruim 16 miljard euro.

De zaak vloeit voort uit een onderzoek van de Europese Commissie uit 2018. Die oordeelde uiteindelijk dat Mastercard te hoge kosten in rekening bracht voor betalingen met zijn creditcards. Mastercard kreeg begin 2019 een boete van 570 miljoen euro. Ook Visa werd toen bestraft.

De zaak loopt al enige tijd en Mastercard verzet zich er fel tegen. In december verloor het bedrijf een zaak bij de hoogste Britse rechter waarbij het probeerde de zaak rond de schadeclaim te laten verbieden. Mastercard claimt dat de zaak niet is begonnen door consumenten, maar door “advocaten die op winst voor zichzelf uit zijn”.

Merricks wilde op zijn beurt ook inmiddels overleden Britten vertegenwoordigen. Daarmee zou hij in naam van haast 60 miljoen Britten handelen en zou de claim ook veel hoger kunnen uitvallen. Het tribunaal verbood dat echter.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.