Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: Aegon overtreft NN met sterk kwartaal

Uitgelicht: Aegon overtreft NN met sterk kwartaal
13 aug 2021 om 19:06

Verzekeraars Aegon en NN Group moesten afgelopen week kleur bekennen met hun kwartaal- en halfjaarcijfers op donderdag.

De twee meest internationale verzekeraars op het Damrak, beide gevestigd in Den Haag, kozen dezelfde dag voor de publicatie, maar het kleinere Aegon liet rivaal NN Group hoffelijk een half uur voorgaan.

Zo kon Aegon de meevallende resultaten van NN Group nog overtreffen met een grotere meevaller, wat ook tot uitdrukking kwam in een sterkere koersstijging.

Op weekbasis steeg Aegon 12,9 procent. NN Group werd 5,6 procent meer waard.

Het enthousiasme over Aegon had veel te maken met het dividend, dat met  2 cent werd verhoogd tot 0,08 euro per aandeel, waar analisten niet meer dan 0,07 hadden voorspeld. Topman Lard Friese heeft beloofd de resultaten van Aegon voorspelbaarder en saaier te maken, én om het dividend in enkele jaren te laten stijgen tot zo’n 0,25 euro.

NN Group verraste daarentegen niet met het dividend van 0,93 euro per aandeel over het eerste halfjaar, dat exact volgens de analistenconsenus was.

De verzekeraar, waar Lard Friese jarenlang successen boekte voor zijn overstap naar Aegon, noteert alweer op een recordkoers, na de kortstondige halvering van de waarde door de beurscrash bij het uitbreken van de coronaviruspandemie.

De koers van Aegon heeft nog een weg te gaan naar de top van 2018 op ruim 6 euro. Dit heeft te maken met de soms wisselvallige resultaten in voorgaande jaren. Friese is bezig om zulke tegenvallers uit te bannen, onder het motto “saai is het nieuwe spannend.”

De jaarlijkse bijstelling van de economische aannames, die in het verleden nogal eens tegenvallers opleverden bij Aegon, vertoonden dit jaar een rustig beeld voor de Verenigde Staten, zei financieel directeur Matt Rider van Aegon.

Beide verzekeraars profiteerden van een stijgende rente in de Verenigde Staten, die het gemakkelijk maakte om goede cijfers te presenteren.

Ook vielen de gevolgen van de coronacrisis mee.

Zo kon NN Group een uitstekend resultaat melden voor zijn Nederlandse schadeverzekeringenbedrijf, omdat er nog steeds veel minder wordt ingebroken, er minder ongevallen op de weg zijn en er minder huizen in de brand vliegen, nu veel mensen nog steeds vanuit huis werken en weinig reizen.

Bij Aegon viel het resultaat van ziekte en sterfte aanzienlijk beter uit dan verwacht, nadat een jaar eerder de coronacrisis nog een forse negatieve impact had op het resultaat.

De pandemie lijkt ook voor de langere termijn gunstige gevolgen te hebben. Volgens Friese is er in de Verenigde Staten een merkbare toename van de vraag naar traditionele levensverzekeringen, die lijkt samen te hangen met een toegenomen bewustzijn van risico’s door de coronacrisis en de gevolgen van klimaatverandering.

Daarbij komt dat mensen langer leven en daardoor meer pensioeninkomen nodig hebben, terwijl ze veel minder kunnen rekenen op een pensioen dat door de overheid is gegarandeerd. “Het bewustzijn daarvan is echt aan het toenemen en we zien dat mensen meer bereid zijn om met hun adviseurs te gaan zitten om de risico’s van klimaatverandering en dergelijke te bespreken.”

Topman David Knibbe van NN Group merkte iets vergelijkbaars op bij de Europese schadeverzekeringen die de verzekeraar verkoopt.

“Op de korte termijn geven mensen minder uit en hebben ze dus meer geld voor zaken als verzekeringen”, zei hij. Daarnaast is een trend zichtbaar dat klanten meer bezorgd zijn over gezondheidsrisico’s en mogelijk inkomensverlies, door de pandemie.

“Een hoger bewustzijn van risico en kwetsbaarheid leidt tot meer vraag naar zulke beschermende producten. In het afgelopen half jaar leidde dit ertoe dat er voor een twee keer zo hoge waarde aan nieuwe verzekeringen werd afgesloten dan een jaar eerder.”

Voor beleggers gaven beide topmannen daarmee extra redenen om meer groei en dividend te verwachten, en dat werd beloond met mooie koersstijgingen.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Wolters Kluwer

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.