Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Chinese maaltijdapp Meituan krijgt waarschijnlijk grote boete

Chinese maaltijdapp Meituan krijgt waarschijnlijk grote boete
6 aug 2021 om 13:34

PEKING (ANP) – Het Chinese Meituan, de grootste maaltijdbezorger ter wereld, krijgt als het aan de Chinese mededingingsautoriteit ligt een boete van omgerekend 1 miljard dollar. Het concern zou misbruik gemaakt hebben van de concurrentiepositie en daarmee andere bedrijven hebben benadeeld, meldden ingewijden aan persbureau Bloomberg. Ook zakenkrant The Wall Street Journal bericht over de dreigende straf.

Meituan, die behalve een marktplaats voor miljoenen restaurants is ook hotelboekingen en de bezorging van boodschappen aanbiedt, zou hebben voorkomen dat bedrijven hun spullen en diensten ook op andere platformen konden aanbieden. De boete wordt naar verwachting de komende weken bekendgemaakt en het boetebedrag kan nog veranderen. Meituan zou dan ook de bezigheden moeten aanpassen en stoppen met bepaalde exclusieve overeenkomsten met andere aanbieders op het platform.

Meituan wilde nog niet reageren op de mogelijke boete. De Chinese concurrentiewaakhond kondigde het onderzoek in april aan, kort nadat het mede-internetgigant Alibaba een recordboete van bijna 3 miljard dollar oplegde voor soortgelijke monopoliepraktijken.

Meituan werd dit jaar al twee keer eerder schuldig bevonden aan oneerlijke concurrentie. Daarvoor moest het bedrijf al boetes betalen, meldden lokale media. Het bedrijf verwierp eerdere beschuldigingen dat het stevige commissies verlangde van restaurants tijdens de coronapandemie vorig jaar.

Ook andere Chinese techbedrijven worden door de Chinese overheid intussen hard aangepakt, waaronder taxi-app Didi. Kort nadat het bedrijf een Amerikaanse beursnotering kreeg, werd bekend dat er een cyberveiligheidsonderzoek komt naar de app. Afgelopen maand stelde de waakhond al regels op voor Chinese maaltijdbezorgers zodat de omstandigheden van werknemers verbeteren. Zo moesten bezorgroutes aangepast worden. Ook moesten er redelijke bezorgtijden komen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.