Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Amerikaanse bedrijven nemen weer veel nieuwe mensen aan

Amerikaanse bedrijven nemen weer veel nieuwe mensen aan
6 aug 2021 om 16:43

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) – Amerikaanse bedrijven nemen steeds meer personeel in dienst en de werkloosheid in de grootste economie van de wereld loopt daardoor in rap tempo terug. Nieuwe cijfers van de Amerikaanse overheid wijzen erop dat de arbeidsmarkt in de Verenigde Staten stevig herstel doormaakt.

Vorige maand kwamen er exclusief de landbouw 943.000 arbeidsplaatsen bij. Dat is beter dan alom werd verwacht, want economen gepeild door persbureau Bloomberg rekenden in doorsnee op zo’n 858.000 extra banen. Daardoor liep de werkloosheid terug van 5,9 tot 5,4 procent.

Het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics, dat de cijfers aanleverde, wijst erop dat de werkloosheid ver onder de piek tijdens de crisismaanden in het voorjaar van 2020 ligt. Toch is de arbeidsmarkt nog niet volledig hersteld van de coronapandemie. Zo lag het werkloosheidspercentage in februari 2020, de laatste maand voor de virusuitbraak in de VS, op 3,5 procent.

Biden

De VS waren erg snel met het vaccineren van hun bevolking. Daardoor konden de coronamaatregelen daar ook eerder worden versoepeld en begonnen bedrijven al vroeg met het opnieuw aannemen van personeel. Met name in de dienstensector, waaronder de horeca, detailhandel, toerisme en vrijetijdsbesteding, is de vraag naar extra arbeidskrachten al een tijdje groot. Om werknemers te lokken bieden bedrijven geregeld hogere lonen en bonussen aan.

President Joe Biden ziet in de banengroei het bewijs dat zijn beleid om fors te investeren in economisch herstel resultaat oplevert. “Het plan Biden werkt”, zei hij in een reactie op de cijfers. “We hebben vroeg in mijn termijn het juiste gereedschap ingezet”, verwees hij naar het steunpakket van circa 1900 miljard dollar dat kort na zijn aantreden werd goedgekeurd. Met de gunstige cijfers krijgt Biden mogelijk ook meer politici achter andere grote investeringsprojecten, zoals de honderden miljarden dollars die hij in wegen, bruggen, spoorlijnen en breedbandinternet wil steken.

Eerder deze week wezen cijfers van loonstrookverwerker ADP nog op een tegenvallende banengroei in het Amerikaanse bedrijfsleven. Maar daarin was een kleiner deel van de economie meegenomen. De banen van ambtenaren telde ADP bijvoorbeeld niet mee. Volgens de loonstrookverwerker lieten de eigen cijfers zien dat het de laatste tijd ook lastig kan zijn voor bedrijven om personeel te werven, bijvoorbeeld omdat er soms te weinig geschikte krachten te vinden zijn of vanwege zorgen over de verspreiding van nieuwe varianten van het coronavirus.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.