NED25 *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM vrijdag, 9 juli 2021 19:11

Uitgelicht: Prosus gebeten hond na inmenging China

In dit artikel vind u onder andere informatie over: PROSUS,

Het aandeel Prosus stond afgelopen week in Amsterdam flink onder druk, nadat Chinese toezichthouders weer van zich lieten horen. Op vrijdag sloot het aandeel 0,6 procent hoger op 77,36 euro, waardoor er op weekbasis een verlies restte van 6,2 procent.

Bij de internetinvesteerder, met een aanzienlijk belang in Tencent, heeft de angst voor de Chinese toezichthouder weer de kop opgestoken. Beursnieuweling Didi wordt onderzocht door de Chinese toezichthouder voor het internet. Grote app stores is opgedragen de app van de taxidienst te verwijderen totdat Didi conform de wetgeving omgaat met gebruikersdata.

"Dit trok alle Chinese techbedrijven mee naar beneden en die lagen al niet zo lekker vanwege eerder overheidsingrijpen", aldus analist Paul Weeteling van IEX. Het aandeel Didi verloor op weekbasis maar liefst XX procent. 

"Chinese techbedrijven worden op deze manier [van ingrijpen] nooit volledig concurrerend met Westerse bedrijven. De overheid zorgt voor een Chinese muur om de binnenlandse markt en in ruil daarvoor legt het bedrijven vergaande eisen op", aldus Weeteling.

Dit maakt het geven van advies over beleggen in Chinese bedrijven uiterst complex, zo stelde de analist. "Maar de Chinese aandelenmarkt blijft moeilijk te negeren", aldus Weeteling, wijzend op de verwachting dat China in de komende decennia een van de snelgroeiende economieën blijft.

Geen groen licht voor fusie

Afgelopen week rapporteerde persbureau Reuters verder op basis van bronnen dat de Chinese toezichthouder niet van plan is groen licht te geven voor de plannen van Tencent om de grootste streamingsites voor videogames, Huya en DouYu, te fuseren.

Tencent zou niet aan de voorwaarden voldoen die door de toezichthouders werden gesteld, aldus de bronnen tegenover Reuters.

Tencent heeft een belang van 37 procent in Huya en bezit meer dan een derde van DouYu. Overigens zou Tencent volgens een bron deze maand wel goedkeuring krijgen om zoekmachine Sogou van de beurs te halen.

Aanvullend wijst marktexpert Tom Simonts van KBC ook op de Chinese medische datagroep LinkDoc Technology. Die heeft besloten om de plannen voor een IPO in de VS in de ijskast te zetten, vanwege "de escalerende strengheid van Peking tegen overzeese noteringen door Chinese bedrijven".

UBS blijft evenwel onverminderd positief over Prosus, zo bleek deze week uit een rapport van de Zwitserse zakenbank. Vooral de korting ten opzichte van Tencent en de kans op hoge groei van de nu nog verlieslatende activa in opkomende markten noemde UBS aantrekkelijk.

Volgens UBS vormt de huidige koers van Prosus een aantrekkelijk instapmoment voor beleggers die blootstelling willen aan Tencent en andere snelgroeiende e-commerce namen.

De aandelenruil met Naspers zal de koers van Prosus op korte termijn goed doen, zo verwacht UBS, maar voor een opwaartse bijstelling van de taxaties is weinig ruimte. 


De koers van het aandeel PROSUS noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Uitgelicht

De Aandeelhouder TV

juli 1, 2022

Philips en Inflatiecijfers | 1 juli 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

juni 30, 2022

AEX Maandafsluiting – 30jun22

juni 30, 2022

De ideale wereld. De wereld is momenteel ziek, maar wij gaan hem samen beter maken | Golden Crosses

juni 30, 2022

KansHebber Galapagos

Het laatste beursnieuws

updates

 • 07:00

  Nasdaq noteert slechtste kwartaal sinds 2008 vanwege rentevrees

 • 17:03

  TA van Edward Loef – Goud en zilver in de uitverkoop?

 • 13:00

  Diagonal spread: optiestrategie met veel mogelijkheden

 • 13:00

  Calendar spread: inspelen op verschillende looptijden

 • 08:29

  Beurs blijft onrustig; Europa opent ruim 1% lager

 • 16:13

  TA van Edward Loef – Shell wel, Just Eat Takeaway niet

 • 09:44

  ETF van de week: Wisdomtree WTI Crude Oil 1x Daily Short (9GA7)

 • 08:09

  Weer een bearmarket rally en olieprijs blijft sterk

 • 19:42

  TA van Edward Loef – Twijfels over de olieprijs?

Masterclasses

Columns

Nieuw
30 jun 11:50 Redactie

ETF v/d Week: Infrastructuur

29 jun 11:25 Nico Inberg

Uitkotsmoment Just Eat Takeaway

29 jun 09:19 Nico Inberg

Sofina: Grootste deelneming een vraagteken