Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: Prosus gebeten hond na inmenging China

Uitgelicht: Prosus gebeten hond na inmenging China
9 jul 2021 om 19:11

Het aandeel Prosus stond afgelopen week in Amsterdam flink onder druk, nadat Chinese toezichthouders weer van zich lieten horen. Op vrijdag sloot het aandeel 0,6 procent hoger op 77,36 euro, waardoor er op weekbasis een verlies restte van 6,2 procent.

Bij de internetinvesteerder, met een aanzienlijk belang in Tencent, heeft de angst voor de Chinese toezichthouder weer de kop opgestoken. Beursnieuweling Didi wordt onderzocht door de Chinese toezichthouder voor het internet. Grote app stores is opgedragen de app van de taxidienst te verwijderen totdat Didi conform de wetgeving omgaat met gebruikersdata.

“Dit trok alle Chinese techbedrijven mee naar beneden en die lagen al niet zo lekker vanwege eerder overheidsingrijpen”, aldus analist Paul Weeteling van IEX. Het aandeel Didi verloor op weekbasis maar liefst XX procent. 

“Chinese techbedrijven worden op deze manier [van ingrijpen] nooit volledig concurrerend met Westerse bedrijven. De overheid zorgt voor een Chinese muur om de binnenlandse markt en in ruil daarvoor legt het bedrijven vergaande eisen op”, aldus Weeteling.

Dit maakt het geven van advies over beleggen in Chinese bedrijven uiterst complex, zo stelde de analist. “Maar de Chinese aandelenmarkt blijft moeilijk te negeren”, aldus Weeteling, wijzend op de verwachting dat China in de komende decennia een van de snelgroeiende economieën blijft.

Geen groen licht voor fusie

Afgelopen week rapporteerde persbureau Reuters verder op basis van bronnen dat de Chinese toezichthouder niet van plan is groen licht te geven voor de plannen van Tencent om de grootste streamingsites voor videogames, Huya en DouYu, te fuseren.

Tencent zou niet aan de voorwaarden voldoen die door de toezichthouders werden gesteld, aldus de bronnen tegenover Reuters.

Tencent heeft een belang van 37 procent in Huya en bezit meer dan een derde van DouYu. Overigens zou Tencent volgens een bron deze maand wel goedkeuring krijgen om zoekmachine Sogou van de beurs te halen.

Aanvullend wijst marktexpert Tom Simonts van KBC ook op de Chinese medische datagroep LinkDoc Technology. Die heeft besloten om de plannen voor een IPO in de VS in de ijskast te zetten, vanwege “de escalerende strengheid van Peking tegen overzeese noteringen door Chinese bedrijven”.

UBS blijft evenwel onverminderd positief over Prosus, zo bleek deze week uit een rapport van de Zwitserse zakenbank. Vooral de korting ten opzichte van Tencent en de kans op hoge groei van de nu nog verlieslatende activa in opkomende markten noemde UBS aantrekkelijk.

Volgens UBS vormt de huidige koers van Prosus een aantrekkelijk instapmoment voor beleggers die blootstelling willen aan Tencent en andere snelgroeiende e-commerce namen.

De aandelenruil met Naspers zal de koers van Prosus op korte termijn goed doen, zo verwacht UBS, maar voor een opwaartse bijstelling van de taxaties is weinig ruimte. 


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Prosus

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.