Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: zorgvastgoedinvesteerder Aedifica tankt bij

Uitgelicht: zorgvastgoedinvesteerder Aedifica tankt bij
11 jun 2021 om 18:41

(ABM FN) Aedifica heeft 285 miljoen euro opgehaald met de uitgifte van 2,8 miljoen nieuwe aandelen. 

De aandelen werden voor 102,00 euro per stuk geplaatst bij institutionele beleggers middels een private plaatsing. Dit gaf hen een korting van 3,87 procent ten opzichte van de slotkoers op 8 juni, rekening houdend met het dividend.

De nieuwe aandelen zullen vanaf 15 juni zowel in Brussel als Amsterdam genoteerd worden. 

Volgens Degroof Petercam kwam de kapitaalverhoging niet als een verrassing, maar wel iets sneller dan verwacht. De verwatering als gevolg van de emissie is volgens Degroof “bescheiden”. 

De opbrengst van de emissie zal Aedifica gebruiken om de groeiplannen te kunnen financieren en voor het versterken van de balans.

Op 31 maart bedroeg de schuldgraad van Aedifica 44,5 procent. Na uitvoering van het geplande investeringen zal de schuldgraad naar verwachting oplopen tot 50 procent tegen het einde van het lopende boekjaar. Maar dankzij de kapitaaloperatie week zal de schuldgraad eind dit jaar op 45 procent uitkomen, denkt de zorgvastgoedinvesteerder.  

Volgens ING ligt een schuldratio van 50 procent al mooi onder de bankconvenanten, maar de 45 procent ligt meer bij de wensen van het management, aldus de bank. KBC Securities rekent op 46,7 procent.

De kapitaalverhoging vond volgens Degroof Petercam wellicht iets eerder plaats dan verwacht omdat nieuwe investeringskansenzich aandienden. Aedifica investeerde dit jaar al meer dan Degroof Petercam had verwacht.

KBC Securities rekende aanvankelijk op 800 miljoen euro aan investeringen in 2021, maar gaat inmiddels uit van 1,1 miljard euro.

De waardering van Aedifica ligt volgens ING wel wat hoger dan die van sectorgenoten, zowel op vlak van koers-winstverhouding als premie die wordt betaalt ten aanzien van de bezittingen. Ondanks de grote emissie handhaafden KBC Securities en ING hun koersdoelen van respectievelijk 122,00 en 115,00 euro. Beide banken hebben een koopadvies op het aandeel Aedifica.

Degroof Petercam verlaagde het koersdoel wel, van 116,00 naar 112,00 euro, maar herhaalde het koopadvies. De zakenbank verlaagde de taxaties voor de winst per aandeel voor de komende drie jaren licht. 

Degroof Petercam blijft Aedifica als een koopkandidaat beschouwen, nu de portefeuille vermoedelijk harder zal groeien dan de projecten die al in de pijplijn zitten. Daarbij kan Aedifica volgens KBC ook een drijvende kracht worden in een consolidatieslag van de Europese zorgvastgoedsector.

Het aandeel Aedifica sloot de week af op 105,40euro, een daling van 0,7 procent op weekbasis. 


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Aedifica

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.