Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: Shell geraakt door koersval olieprijs

Uitgelicht: Shell geraakt door koersval olieprijs
19 mrt 2021 om 19:15

Het aandeel Royal Dutch Shell heeft afgelopen week een versnelling terug moeten schakelen, nadat de olieprijs flink onder druk stond. Het aandeel sloot vrijdag op 17,67 euro, waardoor er op weekbasis een verlies restte van ruim 5 procent.

Analist Naeem Aslam van AvaTrade wees op de forse verkoopgolf op de oliemarkt afgelopen week. Zowel de Brent- als de WTI-prijzen stonden onder druk. Donderdag betekende het dieptepunt, toen de olieprijzen met meer dan zeven procent daalden, hetgeen de sterkste daling sinds september vorig jaar was.

“De olieprijzen daalden vijf achtereenvolgende dagen. Beleggers zijn bezorgd over nieuwe restricties in enkele Europese landen als gevolg van een stijging van het aantal coronabesmettingen”, aldus Aslam. De analist stelt dat beleggers zich zorgen maken dat een nieuwe golf een negatieve impact zal hebben op de vraag naar olie.  

Bovendien vertraagt het vaccinatieproces in Europa, aldus Aslam, ondanks dat Frankrijk, Duitsland en enkele andere landen inmiddels weer zijn gestart met het toedienen van het AstraZeneca-vaccin. Eerder werd het prikken met dit vaccin gepauzeerd vanwege zorgen over het ontstaan van bloedproppen. Medicijnwaakhond EMA heeft echter laten weten dat er geen grote zorgen zijn, het vaccin “veilig en effectief is” en dat de voordelen zwaarder wegen dan de risico’s.

Ook het Internationaal Energieagentschap had afgelopen week geen positieve boodschap voor oliebeleggers. De kans op een zogeheten supercyclus is volgens het agentschap klein, vanwege het hoge olieaanbod.

In de afgelopen maanden wist Shell juist nog te profiteren van de hogere olieprijzen. “De rally van de afgelopen maanden was hoofdzakelijk het gevolg van de OPEC+ productievermindering. Maar de olievoorraden die aan de hoge kant zijn in de VS, lijken het sentiment nu toch te gaan keren”, aldus beleggingsspecialist Kevin Verstraete van Lynx.

De olievoorraden in de VS lopen al vier weken op, wat grotendeels wordt veroorzaakt door een vertraging bij de raffinaderijen als gevolg van het strenge winterweer in Texas in februari, volgens Rystad Energy. Het duurt even voor dit effect is uitgewerkt.

Verder lijkt de Amerikaanse president Joe Biden extra stappen te ondernemen om het bijna afgewerkte project Nord Stream 2 een halt toe te roepen, zo merkte Verstraete op. Deze pijpleiding moet Duitsland rechtstreeks met Russisch gas voorzien. “Volgens de Amerikanen krijgt Rusland zo meer geopolitieke macht. De VS dreigt weer om met sancties voor ieder bedrijf die aan het project meewerkt.”

Inmiddels koerst de olieprijs rond een niveau van 61 dollar. ABN AMRO Oddo houdt rekening met een prijs van 60 dollar, zo bleek eind vorige week, nadat de bank eerder nog mikte op een prijs van 50 dollar. Volgens marktvorsers draagt elke 10 dollar op de oliekoers circa 6 miljard dollar bij aan de operationele kasstroom van Shell.

Het was niet alleen maar kommer en kwel voor Shell afgelopen week. Analisten van KBC Securities wezen op berichten dat de energiereus, samen met Eni en de voormalige bedrijfstop, is vrijgesproken van beschuldigingen van corruptie. De aanklachten hadden betrekking op een Nigeriaanse oliedeal. De zaak kostte een rechtbank in Milaan drie jaar om tot een vonnis te komen, zo merkten de analisten op. De zaak draait volgens KBC om een bedrag van 1,1 miljard euro, dat op een geblokkeerde rekening, een zogeheten ‘escrow’, was geplaatst en mogelijk bedoeld was om als smeergeld uit te keren.

Analisten blijven vooralsnog overwegend positief over het aandeel Shell. Uit data van ABM Financial News blijkt dat bijna alle analisten een koopadvies op de energiereus hebben met een gemiddeld koersdoel van 21,20 euro. Ten opzichte van de huidige koers zou dat een rendement opleveren van zo’n 20 procent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.