Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen sluiten verdeeld

Europese beurzen sluiten verdeeld
17 mrt 2021 om 18:31

De Europese beurzen zijn woensdag verdeeld gesloten in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve in de Verenigde Staten en het commentaar daarbij van voorzitter Jerome Powell.  

De brede STOXX Europe 600 index eindigde 0,45 procent lager op 424,91 punten. De Duitse DAX steeg 0,3 procent naar 14.596,61 punten. De Franse CAC 40 sloot vlak op 6.055 punten. De Britse FTSE verloor 0,6 procent tot 6.763 punten. 
 
“Alle ogen zijn gericht op de Fed”, zei marktanalist David Madden van CMC Markets. Het rentebesluit komt om 7 uur Nederlandse tijd naar buiten en de persconferentie begint een half uur later. 

“De aandelenmarkten in Europa hielden zich rustig, omdat handelaren er tevreden mee waren om op hun handen te zitten tot de monetaire verklaring”, aldus Madden. De gemengde uitslagen op de beurs kwamen deels door oplopende rendementen op staatsleningen, omdat sommige beleggers vrezen dat de inflatie gaat oplopen.  

Normaal gesproken zou er dan worden gespeculeerd over hogere beleidsrentes bij de Federal Reserve, maar die heeft gezegd de rente tot eind 2023 op bijna nul te willen houden. 

Fed-voorzitter Powell zal vanavond waarschijnlijk niet willen praten over een verkrapping van het monetaire beleid vanwege de oplopende rente, denkt Madden. Eerder zal hij opmerken dat de werkloosheid nog veel te hoog is om te kunnen versoepelen.
 
In de eurozone werd de definitieve inflatie over februari gemeld. Deze bleef stabiel op 0,9 procent.

In de Verenigde Staten werden in februari minder woningen in aanbouw genomen en ook minder bouwvergunningen afgegeven dan verwacht. De wekelijkse olievoorraden lieten weer een stijging zien, ditmaal met 2,4 miljoen vaten, waar gerekend was op 1,4 miljoen.

Olie noteerde woensdag lager. Een april-future West Texas Intermediate noteerde 0, procent in het rood op 64, dollar, terwijl voor een mei-future Brent 67, dollar werd betaald, een daling van 0, procent. Het Internationaal Energieagentschap stelde zijn verwachtingen voor de vraag naar olie naar boven bij, maar sloot een zogeheten ‘supercyclus’ uit.

De euro/dollar noteerde op 1,1901. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1887 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1905 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

Oliereus Royal Dutch Shell sloot vlak, BP steeg 0,8 procent en Total verloor 0,4 procent.

Autofabrikanten Renault en Volkswagen stegen respectievelijk 3 en 11 procent. Volkswagen zit al dagen in de lift nadat de Duitse autobouwer aankondigde in navolging van Tesla zes gigafabrieken te gaanbouwen voor de productie van elektrische auto’s.

BMW, dat in navolging van Volkswagen, zijn toekomstplannen met elektrisch rijden ontvouwde, won 6 procent. BMW wil dat in 2030 de helft van de verkochte auto’s elektrisch is.

Tussenstand Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden bij het slot in Europa lager. De S&P500-index daalde 0,6 procent en technologiebeurs Nasdaq daalde zelfs 1,1 procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.