Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Update: ECB houdt vast aan koers

Update: ECB houdt vast aan koers
11 mrt 2021 om 14:24

De Europese Centrale Bank heeft donderdag zoals verwacht de rentes ongemoeid gelaten en ook het opkoopprogramma van obligaties gehandhaafd. Dit bleek uit het rentebesluit van de ECB.

De belangrijkste beleidsrente bleef ongemoeid, op 0,00 procent en de strafrente op 0,25 procent. De depositorente bleef staan op 0,50 procent negatief.

De ECB zei te verwachten dat de basisrentetarieven op hun huidige niveau of lager zullen blijven tot de centrale bank heeft vastgesteld dat de inflatieverwachting richting, maar onder de doelstelling van 2 procent nadert.

Het zogeheten Pandemic Emergency Purchase Programme werd gehandhaafd op 1.850 miljard euro met een looptijd tot ten minste eind juni 2022 en in ieder geval totdat de centrale bank van mening is dat de coronacrisis voorbij is.

De centrale bank zei wel op basis van financieringsvoorwaarden en de inflatievooruitzichten te verwachten dat de aankopen onder PEPP in het komende kwartaal in een aanzienlijk hoger tempo zullen plaatsvinden in vergelijking met de eerste maanden van dit jaar.

De centrale bank zei flexibel te gaan inkopen in overeenstemming met de marktomstandigheden.

Ook gaf de ECB aan dat het de aflossingen op effecten die zijn aangekocht in het kader van het PEPP en die de vervaldatum hebben bereikt, ten minste tot het einde van 2023 zal blijven herinvesteren.  

Marktanalist Bas van Geffen van Rabobank is niet verrast over het besluit van de centrale bank. “Het is min of meer wat wij hadden verwacht. De ECB zat een beetje in een spagaat met betrekking tot de stijgende rente. Enerzijds niets doen en anderzijds actie ondernemen met het risico beschuldigd te worden van micro-managen. Uiteindelijk is voor een middenweg gekozen door de rentetarieven te handhaven en de omvang van het obligatie-opkoopprogramma niet te vergroten, maar wel aan te geven flexibel te gaan inkopen in een hoger tempo”, aldus Geffen.

Om 14:30 uur geeft voorzitter Christine Lagarde een toelichting op het rentebesluit. Daarbij wordt met name uitgekeken naar commentaar van de centrale bank omtrent de recent opgelopen obligatierentes.

Update: om extra informatie toe te voegen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.