Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Lagare opening Europese beurzen voorzien

Lagare opening Europese beurzen voorzien
2 mrt 2021 om 07:04

De Europese beurzen gaan dinsdag een lagere opening tegemoet. IG voorziet een openingsverlies van 54 punten voor de Duitse DAX, een min van 17 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 23 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen zijn maandag nog beduidend hoger gesloten.

“De aandelenmarkten hebben het negatieve sentiment van vorige week als gevolg van de stijgende rentes even van zich afgeschud”, aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. De analist zag de rentes weer wat teruglopen na updates van de centrale banken waaruit blijkt dat “zij zich niet laten inpakken door de obligatiemarkt”, aldus de analist.

“De Fed maakt zich geen grote zorgen over de stijging van de tienjaarsrentes in de afgelopen maanden, terwijl hoofdeconoom Philip Lane van de Europese Centrale Bank zei vooral flexibel te willen blijven in relatie tot het opkoopprogramma van obligaties”, zo stelde Madden.

Madden zag dat beleggers maandag weer bereid waren om relatief goedkope aandelen op te pikken, nu er minder zorgen zijn dat de centrale banken binnenkort hun monetaire beleid verkrappen. “De aandacht gaat nu weer uit naar het steunplan van de Amerikaanse president Joe Biden ter waarde van 1,9 biljoen dollar, na de goedkeuring van het plan in het Huis van Afgevaardigden.” In het Huis stemden 219 leden voor en 212 tegen het American Rescue Plan. Het voorstel gaat nu naar de Senaat, waar de nodige aanpassingen wachten van beleidsmakers.

Het optimisme op de beurzen kreeg nog eens een extra ‘boost’ dankzij de goedkeuring in de VS van het coronavaccin van Johnson & Johnson. “De goedkeuring door de Amerikaanse Food and Drug Administration van het coronavaccin van Johnson & Johnson afgelopen weekend heeft de mondiale [herstel]rally met kracht doen terugkeren”, zei marktanalist Jeffrey Halley van OANDA.

De markt kreeg maandag ook een reeks inkoopmanagersindices voor de Europese industrie te verwerken. De industrie in de muntunie is in februari harder gegroeid. De inkoopmanagersindex voor de industrie steeg van 54,8 naar 57,9. Na een kleine groeivertraging in januari is de Duitse industrie in februari ook flink harder gegroeid. En in Frankrijk en Italië was het beeld hetzelfde. De Spaanse industrie laat inmiddels ook weer groei zien en de Nederlandse industrie schakelde nog een versnelling hoger.

In het Verenigd Koninkrijk is de groei in februari ook versneld.

De consumentenprijzen in Duitsland stegen in februari harder dan in januari.

Bedrijfsnieuws

Credit Suisse is op zoek naar manieren om de banden met Greensill Capital te verminderen, vanwege zorgen over de blootstelling van het gespecialiseerde financieringsbedrijf met staalmagnaat Sanjeev Gupta. De optie die wordt overwogen is de afbouw van een fonds van 10 miljard dollar, dat de bank samen met Greensill beheert. Het aandeel Credit Suisse sloot 1,9 procent hoger.

Britse huizenbouwers zaten maandag in de lift, na het nieuws dat de regering hypotheken zal subsidiëren met 5 procent aanbetalingen, een stap die is bedoeld om het eigen woningbezit aan te moedigen. Persimmon steeg 5,4 procent en Taylor Wimpey won 5,7 procent.

In Duitsland steeg Deutsche Bank 2,1 procent, Bayer won 4,4 procent. Continental verloor daarentegen 0,4 procent en Infineon daalde 0,7 procent.

In Parijs was Kering met een winst van 4,3 procent een sterke stijger onder de hoofdfondsen.

Euro STOXX 50          3.705,64 (+1,9%)
STOXX Europe 600       412,27 (+1,8%)
DAX                    14.012,82 (+1,6%)
CAC 40                 5.792,79 (+1,6%)
FTSE 100               6.588,53 (+1,6%)
SMI                    10.706,59 (+1,8%)
AEX                    664,58 (+2,1%)
BEL 20                 3.829,51 (+1,8%)
FTSE MIB               23.264,86 (+1,8%)
IBEX 35                8.378,10 (+1,9%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures dinsdag lager.

De Amerikaanse beurzen zijn maandag flink hoger gesloten.

“De beurzen herstellen wat van de verliezen van vorige week, waarbij optimisme rond het steunplan van de Amerikaanse president Joe Biden het sentiment goed doet”, aldus marktanalist David Madden van CMC Markets.

Ook worden de aandelenmarkten gesteund door een dip in de rendementen op obligaties, zo merkte de analist van CMC op. Aandelen, en met name aandelen van technologiebedrijven, werden in de afgelopen handelsdagen geteisterd door volatiele bewegingen op de markten voor staatsobligaties.

Het optimisme op de beurzen kreeg nog eens een extra ‘boost’ dankzij de goedkeuring in de VS van het coronavaccin van Johnson & Johnson. “Het vaccin is bovendien goedkoper dan die van Pfizer en Moderna”, aldus Madden. “Ook kan het vaccin van Johnson & Johnson worden bewaard in een koelkast en hoeft dus niet ingevroren te worden. Vanuit praktisch oogpunt is dit een pluspunt”, aldus Madden.

De analist merkte verder op dat Novavax steeds vaker in het nieuws komt, gezien een kandidaatvaccin van het bedrijf goed presteert in de huidige onderzoeken. Een Fase III onderzoek in het Verenigd Koninkrijk laat volgens Madden een werkzaamheid zien van 89 procent en van 86 procent tegen de Zuid-Afrikaanse en Britse varianten van het virus. “Dit vaccin kan daarom interessant zijn”, aldus Madden.  

De bouwuitgaven in de Verenigde Staten zijn in januari dan weer sterker dan verwacht gestegen. In januari stegen de bouwuitgaven met 1,7 procent op maandbasis. Economen rekenden vooraf gemiddeld op een stijging met 0,8 procent.

De industriële activiteit in de Verenigde Staten trok in februari verder, zo werd ook bekendgemaakt. De inkoopmanagersindex van ISM steeg van 58,7 in januari tot 60,8 in februari. Daarmee was volgens Madden van CMC sprake van de snelste groei sinds augustus 2018. De Markit Economics index wees dan weer op een vertraging van 59,2 in januari naar 58,6 afgelopen maand. De ISM index is vaak hoger aangeschreven bij belegger.

De olieprijs daalde maandag. Op een settlement van 60,64 dollar werd een vat West Texas Intermediate 1,4 procent goedkoper. Alle ogen zijn gericht op OPEC en welke beslissingen er zullen worden genomen bij de komende vergadering van het oliekartel op donderdag.

Bedrijfsnieuws

Johnson & Johnson sloot enkele tienden van een procent hoger, nadat de Amerikaanse FDA afgelopen weekeinde het coronavaccin van het bedrijf goedkeurde. Daarmee zijn er nu 3 vaccins in de VS goedgekeurd.

De Amerikaanse zakenzender CNBC meldde, op basis van bronnen, dat de activistische belegger Jeff Ubben een plekje in de board van ExxonMobil krijgt. Het aandeel won circa vier procent.

Best Buy steeg circa een procent. De retailer gaat zich meer inrichten op de online verkoop, nadat dit in een stroomversnelling kwam door de coronacrisis. Het plan is om dit jaar meer dan 20 winkels te sluiten en mogelijk nog veel meer in de komende jaren.

Royal Caribbean verloor twee procent. De cruisemaatschappij wil met een emissie 1,5 miljard dollar ophalen om zijn activiteiten te financieren, nadat de maatschappij vorig jaar zijn activiteiten stillegde na verschillende coronavirusuitbraken aan boord.

Cloudcommunicatiebedrijf Twilio voert gesprekken om 750 miljoen dollar te investeren in Syniverse Technologies, wat volgens marktvolgers een stap zou kunnen zijn naar een beursnotering voor Syniverse Technologies.

Rocket Lab heeft ook beursplannen. Het ruimtetransportbedrijf voert gesprekken over een fusie met Vector SPAC, een zogeheten special-purpose acquisition company. Rocket Lab wordt volgens de details van de deal gewaardeerd op 4,1 miljard dollar.

Cronos steeg ongeveer vijf procent, na een groter dan verwacht verlies, hoewel de omzet een ‘boost’ kreeg door de Canadese cannabismarkt voor volwassenen.

Berkshire Hathaway van beursgoeroe Warren Buffett heeft in het vierde kwartaal een fors hogere nettowinst behaald, en ook operationeel deed het bedrijf het beter dan een jaar eerder, maar in heel 2020 lagen de prestaties lager dan in 2019. Het aandeel steeg circa 3,5 procent.

Zoom Video Communications publiceert nabeurs kwartaalcijfers. Het aandeel steeg in aanloop naar de cijfers bijna tien procent.

S&P 500 index              3.901,82 (+2,4%)
Dow Jones index            31.535,51 (+2,0%)
Nasdaq Composite           13.588,83 (+3,0%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdag over de brede linie lager.

Nikkei 225              29.388,75 (-0,9%)
Shanghai Composite      3.490,08 (-1,7%)
Hang Seng               28.991,05 (-1,6%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,2022. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,2046 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,2057 op de borden.

USD/JPY Yen   106,80
EUR/USD Euro  1,2022
EUR/JPY Yen   128,41

MACRO-AGENDA:

00:30 Werkloosheid – Januari (Jap)
02:30 Reserve Bank of Australia – Rentebesluit (Aus)
08:00 Detailhandelsverkopen – Januari (Dld)
09:55 Werkloosheid – Januari (Dld)
11:00 Inflatie – Februari vlpg. (eur)

BEDRIJFSNIEUWS:

07:00 HelloFresh – Jaarcijfers (Dld)
07:00 Zalando – Jaarcijfers (Dld)
13:00 Target – Cijfers vierde kwartaal (VS)
22:00 Hewlett Packard – Cijfers eerste kwartaal (VS)


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.