Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurswaakhond waarschuwt shortsqueeze-beleggers

Europese beurswaakhond waarschuwt shortsqueeze-beleggers
17 feb 2021 om 15:52

De Europese autoriteit voor de financiële markten ESMA heeft particuliere beleggers woensdag gewaarschuwd voor de risico’s van gezamenlijk beleggen in aandelen waarin andere beleggers grote shortposities hebben.

Aanleiding zijn de grote koersbewegingen van een aantal Amerikaanse aandelen, waaronder GameStop, die in gang werden gezet, nadat particuliere beleggers informatie deelden op social media, in dit geval het platform Reddit.

Bij een sterke koersstijging worden professionele beleggers die speculeren op een koersdaling soms genoodzaakt om de aandelen tegen zeer hoge prijzen te kopen om hun verliezen af te dekken, een zogenaamde ‘short squeeze’. De sterke koersstijgingen van een handjevol aandelen die om deze reden werden ‘gehypet’ sloegen weldra om in even grote verliezen. 

Dit zou ook in de EU kunnen gebeuren, meent de ESMA. De toezichthouder kondigt nog geen specifieke maatregelen aan naar aanleiding van de recente beurshypes.

“Meer participatie van retailbeleggers in aandelenmarkten is welkom voor de ontwikkeling van de Kapitaalmarktunie”, aldus de autoriteit. Toch roept de ESM beleggers op om voorzichtig te zijn met beleggingsbeslissingen die uitsluitend gebaseerd zijn op social media en die ze niet kunnen verifiëren.

Beleggen in een aandeel dat zeer volatiel is, is zeer risicovol, benadrukte de toezichthouder. Grote shortposities, maar ook andere factoren, kunnen aan die volatiliteit bijdragen. Een koersstijging kan opeens omkeren en grote verliezen opleveren. Beleggen met geleend geld of met derivaten die de hefboom vergroten, is extra risicovol en complex.

Beleggers mogen met elkaar bespreken welke kansen ze zien om aandelen te kopen of verkopen. Maar als ze gecoördineerde beleggingsstrategieën organiseren, om op een bepaald tijdstip en onder bepaalde omstandigheden te handelen of orders te plaatsen, om een koers in beweging te brengen, kan dit wel worden gezien als verboden marktmanipulatie. Ook het posten van onjuiste informatie op sociale media kan marktmanipulatie zijn, aldus de waakhond.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.