Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: omzetgroei bij Ahold Delhaize verwacht

Beursblik: omzetgroei bij Ahold Delhaize verwacht
16 feb 2021 om 10:19

Ahold Delhaize heeft in het vierde kwartaal van 2020 volgens analisten meer omzet behaald en wist dit onderliggend ook te vertalen naar een betere winstgevendheid. Dit blijkt uit de analistenconsensus die Ahold zelf samenstelde en publiceerde.

In het vierde kwartaal behaalde Ahold Delhaize vermoedelijk een omzet van 18.585 miljoen euro. Daaraan droegen de VS 10.883 miljoen euro bij en Europa 7.692 miljoen euro.

Dit leverde Ahold volgens de analisten een operationele winst op van 461 miljoen euro, of onderliggend 771 miljoen euro. De onderliggende marge wordt ingeschat op 4,1 procent.

Netto verdiende Ahold vermoedelijk 298 miljoen euro.

In het vierde kwartaal van 2019 behaalde Ahold een omzet van 17.378 miljoen euro met een nettowinst van 544 miljoen euro.

Operationeel verdiende de grootgrutter toen 749 miljoen euro. Onderliggend was dit 765 miljoen euro, met een onderliggende marge van 4,4 procent.

De cijfers over het vierde kwartaal kunnen volgens Kepler Cheuvreux positief verrassen, dankzij de Europese lockdowns en de oplopende corona-aantallen in het noordoosten van de VS.

Ook ING verwacht opnieuw een sterk kwartaal, mede omdat consumenten door de lockdowns niet uiteten konden en hun eten via supermarkten bestelden. Dit speelde volgens ING aan beide kanten van de Atlantische Oceaan.

In het derde kwartaal van 2020 behaalde Ahold overigens nog een omzet van 17.826 miljoen euro. Online steeg de omzet toen zelfs met 59 procent. Daardoor denkt het bedrijf al in 2020 een online consumentenomzet van 7 miljard euro te hebben gerealiseerd, een jaar eerder dan gepland.

2020

Onderliggend zal de winst per aandeel Ahold Delhaize in 2020 vermoedelijk met 25 tot 30 procent zijn gestegen, zo verwacht de grootgrutter zelf. De outlook voor de onderliggende winst werd bij publicatie van de cijfers over het derde kwartaal opwaarts bijgesteld. Voorafgaand aan de publicatie mikte Ahold nog op een groei van 20 tot 25 procent.

Analisten mikken op een onderliggende winst per aandeel van 2,27 euro. Dit was in 2019 nog 1,71 euro. De analisten mikken dus op een stijging met 33 procent.

De vrije kasstroom zal volgens Ahold verder minimaal 1,7 miljard euro bedragen. De consensus mikt op bijna 1,9 miljard euro.

Voor heel 2020 rekenen de analisten verder op een omzet van 73.661 miljoen euro, met een onderliggende operationele winst van 3.555 miljoen euro en een marge van 4,8 procent. 

In 2019 werd nog een omzet geboekt van 66.260 miljoen euro. Wel merkte Ahold op dat 2020 een week extra had, hetgeen een impact heeft van 1,5 tot 2 procent op de jaaromzet.

Daarbij voorzien de analisten over 2020 een dividend van 0,94 euro per aandeel Ahold Delhaize.

Ook in de eerste helft van het lopende jaar zal de crisis de resultaten aanjagen, voorzien de analisten van Kepler Cheuvreux, gevolgd door een normalisering in de tweede jaarhelft met een afname van de vergelijkbare groei en de marges, met name in de VS.

ING verwacht dat Ahold dit jaar “absoluut” een groei van de omzet en operationele winst kan realiseren die hoger ligt dan de marktverwachtingen voorafgaand aan de coronacrisis. Bovendien kan de recente overname van FreshDirect voor extra klanten zorgen in de regio New York.

Ahold opent woensdag voorbeurs de boeken.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Acomo – Amsterdam Commodities

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.