Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

IEA ziet stijging olievraag in 2021

IEA ziet stijging olievraag in 2021
11 feb 2021 om 11:48

Het Internationaal Energie Agentschap verwacht dat de olievraag in 2021 naar verwachting met 5,4 miljoen vaten per dag zal toenemen, waarmee circa 60 procent van het volumeverlies tijdens de coronapandemie wordt hersteld. Dit zei het agentschap woensdag in zijn maandelijkse olierapport.

De vraag zal volgens het agentschap in het eerste kwartaal echter nog verder dalen ten opzichte van de toch al lage niveaus in het vierde kwartaal van 2020. Het IEA voorziet in het eerste kwartaal een daling met 1 miljoen vaten per dag. 

Gunstigere economische vooruitzichten ondersteunen een sterkere vraag in de tweede helft van het jaar, aldus het IEA.

De vraag naar olie in 20021 schat het IEA op 96,4 miljoen vaten per dag.

Het wereldwijde aanbod steeg in januari met 590.000 vaten per dag tot een totaal van 93,6 miljoen vaten per dag, terwijl de productie van OPEC+ afnam en de niet-OPEC-producenten juist meer produceerden.

In februari zal de wereldwijde productie volgens het agentschap dalen als gevolg van een aanzienlijke vrijwillige productieverlaging in Saoedi-Arabië. De vooruitzichten verbeteren voor landen buiten OPEC+, met een verwachte stijging met 830.000 vaten per dag in 2021, in vergelijking met een daling van 1,3 miljoen vaten per dag in 2020.

De overslag van raffinaderijen daalde in december met 110.000 vaten per dag  In het eerste kwartaal wordt een daling op jaarbasis voorzien van 1,8 miljoen vaten per dag, maar vanaf het tweede kwartaal wordt een hervatting van de groei voorzien.

De daling van de wereldwijde olievoorraden versnelde in het derde en vierde kwartaal van 2020 met respectievelijk 1,56 miljoen vaten per dag en 2,24 miljoen vaten per dag, aldus het IEA.

De future voor een vat Brent steeg begin februari tot boven de 60 dollar per vat, waarmee de olieprijs terugkeerde naar de niveaus van voor de coronacrisis, dankzij gunstige algemene economische vooruitzichten voor de tweede helft van 2021 in combinatie met de productieverlaging van OPEC+.

Het evenwicht op de oliemarkt blijft volgens het agentschap kwetsbaar, aangezien de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, met steeds besmettelijke varianten, zwaar wegen op het herstel op korte termijn. De positievere economische vooruitzichten en toezeggingen van OPEC+ bieden echter steun, zei het IEA.

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!