Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen sluiten overwegend hoger

Europese beurzen sluiten overwegend hoger
11 feb 2021 om 18:45

De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag overwegend hoger gesloten. De STOXX Europe 600 index sloot 0,5 procent hoger op 411,35 punten. De Duitse DAX liet een winst zien van 0,8 procent op 14.040,91 punten. De Franse CAC 40 eindigde een fractie lager bij een stand van 5.669,982 punten. De Britse FTSE steeg 0,1 procent naar 6.528,72 punten.

Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets was er donderdag weinig nieuws dat beleggers enthousiast kon maken. Hij wees op de uitspraken van Fed-voorzitter Jerome Powell die woensdagavond benadrukte dat de centrale bank de economie blijft ondersteunen.

Verder rekenen beleggers op een nieuwe Amerikaans steunpakket, aldus Madden.

Vanuit de Europese Unie kwamen nieuwe economische ramingen. Na een moeizame winter als gevolg van de coronacrisis, met een technische recessie tot gevolg, verwacht Brussel vanaf de lente economische herstel, dat in de zomer op stoom moet komen. Dit jaar groeit de eurozone naar verwachting met 3,8 procent.  

De euro/dollar noteerde donderdag op 1,2128. De olieprijs daalde licht. De OPEC temperde in zijn maandrapport het verwachte herstel van de oliemarkt in 2021 iets, net als het Internationaal Energieagentschap.
 
Bedrijfsnieuws

ArcelorMittal kwam donderdag met beter dan verwachte cijfers over het vierde kwartaal van 2020. Analisten waren daarnaast te spreken over het voorgestelde dividend van 0,30 dollar per aandeel en de aangekondigde aandeleninkoop. Het aandeel eindigde ruim 2 procent lager.

Aegon heeft in het tweede halfjaar een beperkt verlies geboekt, door negatieve herwaarderingen, maar de onderliggende winst steeg, mede dankzij de oplopende aandelenmarkten en een beperkte impact van de coronacrisis. Het slotdividend wordt 0,06 euro, net als in het eerste halfjaar, wat het totale dividend op 0,12 euro brengt voor 2020. Dit moet over drie jaar weer herstellen tot circa 0,25 euro, zo heeft Aegon beloofd. Het aandeel steeg 3 procent.

Crédit Agricole heeft in 2020 zijn klanten tijdens de volle coronacrisis steun moeten bieden, waardoor ook de eigen resultaten onder druk stonden. Het aandeel steeg bijna 5 procent.

Sectorgenoot Commerzbank heeft in het vierde kwartaal van 2020 het nettoverlies zien oplopen. Voor 2021 verwacht Commerzbank iets minder inkomsten, maar een positief operationeel resultaat. De bank verwacht de komende jaren geen dividend uit te keren, terwijl het reorganisatieplan wordt uitgevoerd. Het aandeel verloor 6 procent.

KBC moest ruim 4 procent prijsgeven. In het vierde kwartaal daalde de nettowinst. Kepler Cheuvreux sprak van zwakke cijfers.

Unibail-Rodamco-Westfield heeft in 2020 fors minder huurinkomsten en een lagere terugkerende winst geboekt, als gevolg van de coronalockdowns. Het aandeel daalde 13 procent.

Pernod Ricard heeft in de eerste jaarhelft van zijn gebroken boekjaar een licht lagere omzet geboekt, maar merkte op dat de groei aan het terugkeren is in de VS, China en India. Het aandeel daalde meer dan 2 procent.

RELX heeft in 2020 een lagere omzet en onderliggend operationeel resultaat geboekt dan in 2019, door een enorm verval bij de divisie Exhibitions, wat niet verraste. RELX stelt voor 2020 een dividend voor van 0,47 Britse pond per aandeel RELX. Het bedrijf heeft niet de intentie om dit jaar het aandeleninkoopprogramma voort te zetten, nadat deze in april 2020 werd stopgezet. Het aandeel steeg bijna 3 procent.

AstraZeneca verwacht de maandproductie van zijn coronavaccin vanaf april te verdubbelen. Het Brits-Zweedse farmaconcern kwam donderdag ook met sterke omzet- en winstcijfers. Het aandeel sloot vlak.  

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot verdeeld.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.