Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: aandeel TomTom niet langer op koers

Uitgelicht: aandeel TomTom niet langer op koers
5 feb 2021 om 20:15

Het aandeel TomTom werd deze week hard afgestraft na publicatie van de kwartaalcijfers op donderdag.

Het aandeel leverde op weekbasis bijna 17 procent in, in reactie op vierde kwartaalcijfers die het eind markeerden van een volgens CEO Harold Goddijn “turbulent” jaar.

TomTom boekte een omzet van 125,4 miljoen euro in de laatste drie maanden van 2020. Een jaar eerder was dit nog 156,2 miljoen euro, oftewel een daling van 20 procent. Analisten hadden gerekend op 134 miljoen euro aan omzet.

En dat terwijl TomTom bij de cijfers over het derde kwartaal nog liet weten op een sterke groei bij Automotive te rekenen.

De omzet van Automotive kwam afgelopen kwartaal uit op 60 miljoen euro. De analistenconsensus rekende op 61 miljoen euro. Enterprise was goed voor 41,7 miljoen euro en de consumententak, die al tijden onder druk staat, voor 23,9 miljoen euro.

Netto werd in het vierde kwartaal een verlies geleden door TomTom van bijna 66 miljoen euro, 3 miljoen euro minder dan vorig jaar. Hier was vooraf door analisten gerekend op een verlies van 65 miljoen euro. 

Lichtpuntje was de positieve vrije kasstroom van 33,8 miljoen euro in het vierde kwartaal. Zelf rekende de navigatiespecialist vooraf op een vrije kasstroom van 30 miljoen euro en analisten mikten op 34 miljoen euro.

Ook in de voorgaande kwartalen leed TomTom al verlies. In het derde kwartaal daalde de omzet met 10 procent. De vrije kasstroom lag toen op 20 miljoen euro negatief.

Jaarcijfers

De outlook voor 2020 van TomTom was een omzet van circa 530 miljoen euro, met een brutomarge van ongeveer 80 procent. Analisten waren iets positiever met een omzetraming van 537 miljoen euro, wat zou resulteren in een nettoverlies van 257 miljoen euro.

De jaaromzet van TomTom kwam uiteindelijk op 528 miljoen euro uit met een brutomarge van 80 procent en een nettoverlies van 258 miljoen euro.

De vrije kasstroom zou in heel 2020 op 26 miljoen euro negatief uitkomen, dachten de analisten. Dat was goed ingeschat. De vrije kasstroom bedroeg daadwerkelijk 26,5 miljoen euro negatief.

Eind 2020 had TomTom daardoor een netto kaspositie van 372 miljoen euro.

Outlook

Voor 2021 rekent TomTom op een omzet van 520 tot 570 miljoen euro. Daarbij zal de tak Location Technology met 10 procent groeien, denkt het bedrijf.

De vrije kasstroom zal dit jaar ongeveer 6 procent van de omzet uitmaken, voorziet TomTom verder.

In 2021 zal volgens de analisten de omzet stijgen naar 580 miljoen euro. De consumententak zal daarbij onder druk blijven staan is de verwachting, maar vooral bij Automotive voorzien de analisten een fikse omzetgroei van 228 naar 291 miljoen euro.

Wel voorzien de analisten ondanks de omzetgroei nog altijd rode cijfers in 2021. De consensus mikt op een nettoverlies van 48 miljoen euro.

UBS verwachtte voorafgaand aan de kwartaalcijfers dat 2021 een ommekeer zou worden voor de koers van de navigatiespecialist, mede dankzij een sectorrotatie naar waardeaandelen en een herstel van de automotive sector. UBS bestempelde TomTom dan ook als één van de favorieten voor 2021.

Op middellange termijn, dat wil zeggen in 2023, moet de omzet bij Location Technology stijgen naar 550 miljoen euro en de vrije kasstroom zal 10 procent van de omzet gaan uitmaken, denkt TomTom.

Aandeleninkoop

Verder meldde TomTom afgelopen week dat het eerder gestaakte inkoopprogramma van eigen aandelen weer wordt hervat. Het programma werd stilgelegd vanwege de coronacrisis.

Van de beoogde 50 miljoen euro was reeds 16,6 miljoen euro ingekocht. Dat betekent dat TomTom nu nog circa 3 procent van het uitstaande aandelenkapitaal zal inkopen.

Reacties

Volgens UBS bevatte de kwartaalrapportage van TomTom slechts één meevaller, waar drie tegenvallers tegenover stonden.

“De enige meevaller is de omzetoutlook voor 2023 voor Location Technology”, vindt UBS. Die omzet zal naar 550 miljoen euro stijgen. Dat is bijna 30 miljoen euro meer dan UBS had gedacht.

De Zwitserse zakenbank noemde de orderportefeuille van TomTom echter een teleurstelling, Die was met 1,8 miljard euro niet gegroeid, “ondanks een goede orderinstroom”. Daarnaast vindt UBS de afgegeven outlook voor Location Technology voor 2021 “conservatief”. En ook de vooruitzichten voor de vrije kasstroom maken de analist niet wild enthousiast. Als gevolg van investeringen en een lagere omzet zal de vrije kasstroom lager uitvallen dan waarop de consensus rekende, aldus UBS, dat het koopadvies voor TomTom handhaafde.

Ook ING reageerde niet erg enthousiast op de rapportage van TomTom en besloot zelfs om het koopadvies in te trekken. Terwijl de bank had gerekend op een groeiversnelling, wordt dit juist een vertraging. Alle reden voor de bank om de taxaties te verlagen.

Voor 2021 rekent ING nu op een omzet van 528 miljoen euro, 6 miljoen euro minder dan in de oude taxatie. In 2022 groeit de omzet naar 558 miljoen euro en in 2023 naar 589 miljoen euro. Eerder rekende de bank nog op een omzet van 656 miljoen euro in 2023.

Op de lange termijn blijft ING goed te spreken over de divisies Automotive en Enterprise van TomTom, maar daarvoor is wel geduld nodig. En op korte termijn is het aandeel “onaantrekkelijk”. 


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers TomTom

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.