Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: voorlopig geen negatieve rente Bank of England

Beursblik: voorlopig geen negatieve rente Bank of England
2 feb 2021 om 16:41

Economen en analisten zijn bij het rentebesluit van de Bank of England aanstaande donderdag vooral benieuwd naar de opmerkingen van de Britse centrale bank over een eventuele negatieve rente. Men is daarbij verdeeld over de kans op een verdere verruiming van het monetaire beleid.

In november verhoogde de centrale bank het opkoopprogramma voor staatsobligaties met 150 miljard Britse pond naar 875 miljard pond. In december kwam daar een aanvullende 20 miljard pond aan extra obligatieopkopen bij. De belangrijkste rente staat al bijna een jaar op 0,1 procent.

“We verwachten niet dat de Bank of England zich zal vastleggen op het verlagen van de rente in negatief terrein en zien ook geen aanpassingen van QE”, schreven valuta-analisten Ima Sammani en Simon Harvey van Monex Europe in een vooruitblik. Zij sluiten niet uit dat donderdag de voorwaarden voor het Term Funding Scheme voor het Britse midden- en kleinbedrijf worden versoepeld.

Ondanks het vrijhandelsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zijn er op korte termijn nog wel neerwaartse risico’s volgens Monex, en dan met name in de vorm van strenge lockdownmaatregelen in het Verenigd Koninkrijk vanwege de coronapandemie.

De vraag is welke verruimende maatregelen de Bank of England nog kan nemen, ook omdat de centrale bank bij zijn laatste twee vergaderingen al met extra maatregelen kwam in reactie op de economische gevolgen van de lockdowns, aldus de analisten.

Het Monetary Policy Committee van de Britse centrale bank zal donderdag waarschijnlijk wel concreter ingaan op de operationele haalbaarheid van negatieve rentes, denkt marktstrateeg Pooja Kumra van TD Securities.

“Maar het is onwaarschijnlijk dat het commentaar van het beleidscomité het idee van verdere renteverlagingen op korte termijn zal ondersteunen en dat zou weleens een teleurstelling kunnen zijn voor de geldmarkten”, denkt de marktstrateeg.

Sterker nog, het kan zelfs zo zijn dat de beleidsmakers zich donderdag optimistischer tonen dan verwacht, waarschuwde Kumra in een vooruitblik. Zij wees onder meer op de Brexit-deal en indrukwekkende vaccinuitrol in het VK als redenen voor de Britse centrale bank om wat positiever te zijn.

Economen van Société Générale verwachten dat de Bank of England zal erkennen dat negatieve rentes een betekenisvolle stimulering kunnen bieden aan de economie en voorspellen voor donderdag een renteverlaging tot 0,00 procent en een uitbreiding van het QE-programma met 150 miljard pond.

De Bank of England maakt donderdag om 13:00 uur het rentebesluit bekend, met de bijbehorende notulen, nieuwe economische ramingen en een analyse over negatieve rentes.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.