Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Wall Street eindigt in het groen

Wall Street eindigt in het groen
1 feb 2021 om 22:08

De Amerikaanse beurzen zijn maandag hoger gesloten. De S&P 500-index sloot 1,6 procent hoger op 3.773,86 punten, terwijl de Dow Jones index 0,8 procent won op 30.211,91 punten. Techbeurs Nasdaq schreef zelfs 2,6 procent bij op 13.403,40 punten.

“Op Wall Street zijn er maandag flinke winsten, waarbij beleggers weer wat meer vertrouwen kregen in de aandelenmarkten”, aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. “Beleggers slaan relatief goedkope aandelen in, na de koersdalingen van afgelopen week.”

Desondanks blijven beleggers wel nerveus, zo ziet Madden, vooral over het voortbestaan van een groep retailbeleggers dat afgelopen week nog massaal opriep om aandelen van onder meer Gamestop, Blackberry en Bed Bath & Beyond te kopen. Madden merkte op dat veel van deze aandelen maandag lager sloten.  

De positieve start in februari volgt op een volatiele januarimaand. Daarin steeg de CBOE Volatility Index 45 procent. Maandag noteerde de VIX 11 procent lager.

Sommige marktvolgers denken dat de volatiliteit zal afnemen nu veel hedgefunds hun shortposities hebben afgebouwd in hype-aandelen als GameStop en AMC Entertainment. 

De hype rond deze aandelen lijkt inmiddels echter ingeruild voor een massale oproep om zilver te kopen. De afgelopen dagen ging op de website van Reddit-wallstreetbets de hashtag silvershortsqueeze rond. “Het is opmerkelijk dat een groep retailbeleggers zo’n impact kunnen hebben op bijvoorbeeld de zilvermarkt, dat de prijs van het edelmetaal tot 10 procent steeg vandaag”, aldus Madden.

Grondstoffenanalist Carsten Fritsch van Commerzbank bleek ook verrast. “Ik heb dit compleet onderschat. Ik kon me niet voorstellen dat dit zou kunnen gebeuren op een serieuze en grote markt als zilver.”

Chief investment officer Mark Dowding van BlueBay Asset Management verwacht nog steeds dat de aandelenmarkten dit jaar verder zullen stijgen, hoewel bepaalde aandelen zo nu en dan volatiel kunnen bewegen.

“Er is de hoop dat economieën verder herstellen en er is veel beleidsmatige steun”, aldus Dowding, die doelt op de aanhoudende monetaire steun van de Federal Reserve en de verwachte stimulus van de regering van Joe Biden. De Amerikaanse president kwam onlangs met een coronasteunpakket van 1.900 miljard dollar. Een aantal Republikeinse senatoren kwam dit weekend met een tegenvoorstel van circa 600 miljard dollar. Biden streeft naar een deal die door zowel Democraten als Republikeinen wordt omarmd.

Op macro-economisch vlak was er aandacht voor inkoopdata uit de Amerikaanse industrie in januari. In de VS groeide de industrie in januari in een recordtempo, meldde Markit. Econoom Williamson noemde de sterke start van 2021 bemoedigend. De inkoopmanagerindex van ISM toonde het tegenovergestelde, namelijk een groeivertraging in de Amerikaanse industrie na een sterke decembermaand.

De euro/dollar handelde 0,6 procent lager op 1,2060. 

De prijs voor een vat ruwe olie is maandag hoger gesloten. Op een settlement van 53,55 dollar werd een vat West Texas Intermediate 2,6 procent duurder. Uit een enquête van persbureau Reuters bleek dat de productie van OPEC-landen in januari minder hard is gestegen dan verwacht, tot 25,75 miljoen vaten per dag.

Bedrijfsnieuws

Aandelen van biotechbedrijf Gritstone Oncology verloren circa 5,5 procent, nadat bekend werd dat Gilead Sciences het vaccinplatform van Gritstone gaat gebruiken om een HIV-behandeling te ontwikkelen. Gritstone ontvangt 60 miljoen dollar van Gilead, opgesplitst in 30 miljoen in contanten en 30 miljoen in de vorm van een aandelenkoop door Gilead.

Viela Bio steeg aanzienlijk met ruim 52 procent, nadat bekend werd dat Horizon Therapeutics het biotechbedrijf overneemt in een deal ter waarde van 3,05 miljard dollar.

Nio heeft in januari dit jaar 7.225 auto’s afgeleverd, wat meer dan drie keer zo veel was dan een jaar eerder. Dat maakte de Chinese fabrikant van elektrische auto’s maandag bekend. De toename bedroeg 352 procent. In totaal heeft het bedrijf nu 82.866 auto’s geleverd. Daarbij slaagde Nio erin om in 2020 ruim twee keer meer auto’s af te leveren dan in 2019. Het aandeel maakte een pas op de plaats.

Sectorgenoot Nikola kreeg maandag een adviesverhoging naar Neutraal van Underperform bij Wedbush. Het aandeel werd bijna twee procent meer waard.

Oliereuzen Exxon Mobil en Chevron waren vorig jaar met elkaar in gesprek om de mogelijkheden van een fusie te bekijken, meldde Dow Jones Newswires op basis van bronnen. De marktwaarde van het combinatiebedrijf zou meer dan 350 miljard dollar zijn. Door een fusie zou de op één na grootste oliemaatschappij ontstaan, gemeten naar marktkapitalisatie en productie, na Saudi Aramco. De kans op goedkeuring van toezichthouders zou echter klein zijn. De aandelen van Exxon en Chevron stegen tot 1,4 procent. 

Ford Motor en Google slaan de handen ineen om technologieën te ontwikkelen voor zogenoemde verbonden auto’s. Ford won 2,9 procent en Google-moeder Alphabet steeg bijna vier procent. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.