Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Valuta: markten verwerken cijfers

Valuta: markten verwerken cijfers
29 jan 2021 om 11:35

De euro noteerde vrijdag dicht op de 1,21 dollar in een markt die de macro-economische cijfers uit de eurozone verwerkte en uitkijkt naar een aantal macrodata uit de Verenigde Staten die voor een deel indirect al bekend zijn.

“Daarmee is het beeld redelijk zijwaarts”, aldus marktanalist Stefan Koopman van Rabobank vrijdag tegen ABM Financial News. “Bij het Britse pond is wel enige beweging zichtbaar en die lijkt samen te hangen met de beweging op de aandelenmarkten. Bij stevige koersdalingen lijkt een signaal af te worden gegeven dat er minder vertrouwen is in de economie en het Britse pond lijkt een munt die juist baat heeft bij dat vertrouwen. Gaat het minder met de economie, dan heeft het Verenigd Koninkrijk daar met zijn afhankelijkheid extra last van en dat zie je terug in de koers van de Britse munt”, aldus Koopman.

De analist schatte vrijdag in dat de Europese Centrale Centrale Bank voor dit moment nog geen vrede heeft met de huidige eurokoers en deze nog wel iets lager zou willen zien, maar daarbij geen voorstander is van abruptheden. “Na de opmerkingen van Philip Lane [van de ECB] vorig jaar herfst is het monetair orgaan eigenlijk al blij dat de opmars naar 1,25 dollar is gekeerd.”

Koopman verwacht voor vanmiddag vanuit de macro-economische data uit de Verenigde Staten geen verschuivingen. “De groei van de Amerikaanse economie bevat ook inkomens- en bestedingscomponenten en daaruit kun je al afleiden hoe die er over december uitzien. Aan het vertrouwenscijfer van Michigan zijn twee voorlopige inschattingen vooraf gegaan”, aldus de marktanalist van Rabobank vrijdag.

Koopman ziet voorlopig twee punten van aandacht en dat zijn de voortgaande onderhandelingen over het Amerikaanse steunplan van 1.900 miljard dollar en waarvoor de verwachting is dat deze rond half maart een akkoord kan hebben en de omvang en het tempo van de vaccinatieprogramma’s. “Alles wat in die dossiers een versnelling met zich meebrengt zal ook de valutamarkt positief stemmen”, aldus Koopman.

De werkloosheid van Japan bleef in december stabiel, terwijl de industriële productie van het land daalde en ook iets meer dan verwacht. Het consumentenvertrouwen daalde in januari ook.

De economie van Frankrijk leek in het derde kwartaal de schwung weer te pakken te hebben, maar kon de forse plus uit die periode in het vierde kwartaal niet voortzetten. De Spaanse economie groeide afgelopen kwartaal wel licht op kwartaalbasis, maar op jaarbasis was er wel sprake van duidelijke krimp.

De Duitse werkloosheid bleef in januari op 6,0 procent staan, net als in december het geval was.

In de Verenigde Staten gaat het vanmiddag om de persoonlijke inkomens en bestedingen over december, de arbeidskosten over het vierde kwartaal, de inkoopmanagersindex van Chicago over januari, het consumentenvertrouwen zoals dat wordt gemeten door de universiteit van Michigan over januari in de definitieve versie en de aanstaande woning verkopen over december.

Van de Federal Reserve van Dallas treedt voorzitter Robert Kaplan twee maal op een vitrtuele bijeenkomst naar voren. Zijn collega van de Fed van San Francisco krijgt vandaag één keer het woord.

Verder heeft de Amerikaanse president Joe Biden vandaag een ontmoeting met zijn economisch team, waar onder ook de nieuwe minister van financiën Janet Yellen.

De euro noteerde vrijdag vlak op 1,2119 dollar. De Europese munt noteerde 0,4 procent hoger op 0,8962 Britse pond. Het Britse pond daalde vrijdag 0,4 procent en noteerde op 1,3676 dollar. De dollar noteerde 0,1 procent lager op 6,4417 Chinese yuan. De dollar steeg vandaag 0,5 procent en noteerde daarmee op 104,7965 yen. 


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.