Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen lager rond middaguur

Europese beurzen lager rond middaguur
29 jan 2021 om 12:33

De Europese beurzen noteerden vrijdag lager in een markt die zich zorgen maakt over de gevolgen van de coronamaatregelen voor de economie, de voortgang van de vaccinatieprogramma’s en de actie van de Chinese centrale bank die onverwacht liquiditeit uit het financiële systeem haalde.  

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde vrijdag rond het middaguur een verlies van 1,1 procent op 397,40 punten. De Duitse DAX liet een daling zien van 0,9 procent naar 13.547,90 punten. De Franse CAC 40 noteerde een daling van 1,1 procent met een stand van 5.451,34 punten. De Britse FTSE daalde vrijdag 1,1 procent naar 6.45,92 punten.

De economie van Frankrijk leek in het derde kwartaal de schwung weer te pakken te hebben, maar kon de forse plus uit die periode in het vierde kwartaal niet voortzetten. De Spaanse economie groeide afgelopen kwartaal wel licht op kwartaalbasis, maar op jaarbasis was er sprake van duidelijke krimp.

De Duitse werkloosheid bleef in januari op 6,0 procent staan, net als in december het geval was.

In de Verenigde Staten gaat het vanmiddag om de persoonlijke inkomens en bestedingen over december, de arbeidskosten over het vierde kwartaal, de inkoopmanagersindex van Chicago over januari, het consumentenvertrouwen zoals dat wordt gemeten door de universiteit van Michigan over januari in de definitieve versie en de aanstaande woning verkopen over december.

Van de Federal Reserve van Dallas treedt voorzitter Robert Kaplan twee maal op een vitrtuele bijeenkomst naar voren. Zijn collega van de Fed van San Francisco krijgt vandaag één keer het woord.

Verder heeft de Amerikaanse president Joe Biden vandaag een ontmoeting met zijn economisch team, waar onder ook de nieuwe minister van financiën Janet Yellen.

Olie noteerde vrijdag hoger. Een maart-future West Texas Intermediate noteerde 0,1 procent in het groen op 52,41 dollar, terwijl voor een maart-future Brent 55,38 dollar werd betaald, een stijging van 0,5 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,2133. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,2103 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dag stond er een stand van 1,2133 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws
 
Daimler boekte in 2020 resultaten die significant hoger uitvielen dan waar het bedrijf en de markt op rekenden. Daimler zegt ook positieve ontwikkelingen te verwachten in 2021, zonder concrete details te noemen. De koers van het aandeel noteerde 0,6 procent lager.

SAP heeft in het vierde kwartaal van 2020 de winst op jaarbasis zien terugvallen en ook de operationele winst en omzet daalden, zo bevestigde het bedrijf eerder bekendgemaakte resultaten. Het aandeel SAP noteerde 1,4 procent lager in koers.

Hennes & Mauritz zag in het vierde kwartaal van 2020, dat eindigde op 30 november, kans om nog altijd zwarte cijfers te schrijven, ofschoon de omzet en de resultaten wel een vrije val maakten ten opzichte van het vierde kwartaal over 2019. De koers van het aandeel noteerde 4,2 procent lager.

In Parijs en Frankfurt domineerden de minnen, in Parijs met 25 aandelen en in Frankfurt 16 aandelen die meer dan 1 procent lager noteerden. In Frankfurt was het koers van het aandeel Deutsche Bank die het meest inleverde. Er ging daar 2,4 procent van de koers af.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag vermoedelijk een lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,9 procent in het rood.

De S&P 500 index steeg donderdag 1,0 procent bij een slot van 3.787,38 punten, de Dow Jones index won ook 1,0 procent tot 30,603,36 punten en de Nasdaq ging 0,5 procent hoger bij een slot van 13.337,16 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.