Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX vermoedelijk lager van start

AEX vermoedelijk lager van start
29 jan 2021 om 08:07

De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting lager van start. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een verlies van 0,8 procent.

Donderdag wist de AEX met een winst van 0,2 procent op een slotstand van 649,00 punten te herstellen van forse verliezen. In de ochtendhandel noteerde de index nog meer dan 2 procent lager. 

De volatiliteit op de aandelenmarkten werd donderdag onder meer ingegeven door de aanhoudende shortsqueeze-aanvallen door gezamenlijk opererende particuliere beleggers op onder meer Gamestop, Nokia, AMC en andere aandelen, van vooral kwetsbare ondernemingen.

Hedgefondsen die anticipeerden op dalingen van deze aandelen werden klem gezet, door koersstijgingen van wel meer dan 1.000 procent, en moesten noodgedwongen hun ’shorts’ terugkopen en long-posities afbouwen, om margin-calls te voorkomen. Daarnaast werden short-posities afgebouwd uit angst voor nieuwe aanvallen. Woensdag steeg het in Amsterdam veel geshorte aandeel van winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield nog met 20 procent, zonder nieuws.

Donderdagmiddag werden door meerdere brokers evenwel restricties opgelegd aan het shorten van bepaalde aandelen door klanten, waardoor de markt tot rust kwam en kon herstellen. Andere zorgen bleven echter bestaan, waaronder de angst dat de waarderingen van grote Amerikaanse technologie ondernemingen te ver zijn opgerekt. 

Apple kwam woensdag nabeurs met imposante cijfers die de verwachtingen van analisten verpulverden. In het afgelopen kwartaal rapporteerde de fabrikant van de iPhone een recordomzet van meer dan 110 miljard dollar en een winst van bijna 30 miljard dollar. Het aandeel daalde donderdag toch 3,5 procent. Marktanalisten wezen op de stratosferische waardering van circa 2,4 biljoen dollar, als verklaring voor de terughoudendheid onder beleggers.

Ook Facebook kwam donderdag met een verlies van bijna 3 procent onder druk te staan na vrijgave van sterk meevallende cijfers. 

Op Wall Street sloot techbeurs Nasdaq donderdagavond wel een half procent hoger, na eerder nog op een winst van ongeveer 2 procent te hebben gestaan. De S&P 500 steeg 1 procent. Amerikaanse futures wijzen vanochtend wel op een flink lagere opening van Wall Street vanmiddag.

Donderdag nabeurs rapporteerde onder meer betalingsgigant Visa kwartaalcijfers. Het aandeel steeg in de elektronische handel nabeurs bijna 2 procent. Onder meer Caterpillar, Chevron, Eli Lilly en Honeywell staan voor vanmiddag op de rol om resultaten te publiceren. 

In Azië staan de hoofdindices vanochtend onder druk. Tokio en Seoel verliezen ongeveer 2 procent, terwijl de Chinese beurzen circa 1 procent lager noteren. 

De olieprijs stond donderdag onder druk. Op een settlement van 52,34 dollar werd een vat West Texas Intermediate 1,0 procent goedkoper. In de Aziatische handel daalt de future vrijdag met krap een half procent verder.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,2104.

Naast de bedrijfscijfers hebben beleggers vandaag ook oog voor de vrijgave van onder meer het Amerikaanse consumentenvertrouwen in januari en de aanstaande Amerikaanse woningverkopen. 

Bedrijfsnieuws

De omzet van Signify steeg van krap 1,8 miljard euro in het vierde kwartaal van 2019 naar bijna 1,9 miljard euro afgelopen kwartaal. Analisten hadden ook gerekend op bijna 1,9 miljard euro. De aangepaste EBITA kwam afgelopen kwartaal uit op 251 miljoen euro met een marge van 13,4 procent. Dat was een jaar eerder 232 miljoen euro met een marge van 13,2 procent. Analisten hadden gerekend op 241 miljoen euro met een marge van 12,7 procent. Over 2020 wil Signify een dividend uitkeren van 1,40 euro per aandeel en daar bovenop een buitengewoon dividend van 1,35 euro per aandeel, hetgeen eerder deze maand al werd aangekondigd.

HAL Trust zag in 2020 de nettovermogenswaarde van zijn beleggingen met 700 miljoen dalen, nadat een fors deel van de verliezen in het vierde kwartaal werden goedgemaakt. De nettovermogenswaarde bedroeg eind vorig jaar 12,75 miljard euro, of 149,44 euro per aandeel.

De EPRA-winst van WDP kwam in 2020, conform de analistenconsensus samengesteld door WDP zelf, uit op 1,00 euro per aandeel. Dit betekent een stijging van 8 procent, volgens WDP. Van deze winst wil WDP 0,80 euro per aandeel uitkeren als dividend. Ook dit hadden analisten voorzien.

Berenberg verhoogde het koersdoel voor ASM International van 100,00 naar 275,00 euro met een onveranderde koopaanbeveling. Ook ASML blijft op de kooplijst, maar hier ging het koersdoel van 405,00 naar 540,00 euro.

Jefferies startte met het volgen van Flow Traders met een koopadvies en een koersdoel van 34,00 euro.

Heijmans vervolgt de samenwerking met woningcorporatie Staedion bij de uitvoering van de plannen in Den Haag Zuidwest als vervolg op een intentieovereenkomst uit 2018.  

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index steeg donderdag 1,0 procent bij een slot van 3.787,38 punten, de Dow Jones index won ook 1,0 procent tot 30,603,36 punten en de Nasdaq ging 0,5 procent hoger bij een slot van 13.337,16 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.