Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - donderdag, 28 januari 2021 10:45

Update: Omzet easyJet fors onder druk

easyJet heeft in het afgelopen kwartaal de omzet stevig onder druk zien staan als gevolg van de coronacrisis. Dit maakte de Britse budgetmaatschappij, die werkt aan een grootschalige reorganisatie, donderdagochtend bekend.

In het afgelopen kwartaal, dat liep tot 31 december, vervoerde easyJet 2,9 miljoen passagiers tegen 22,2 miljoen een jaar eerder. De capaciteit liep met 82 procent terug. Hierdoor daalde de omzet met maar liefst 88,4 procent tot 165 miljoen pond.

easyJet blijft naar eigen zeggen investeringswaardig. Het schuldenprofiel is verbeterd en meer liquiditeit is veiliggesteld door middel van een nieuwe kredietfaciliteit van circa 1,4 miljard pond, aldus de luchtvaartmaatschappij.

"We hebben de juiste maatregelen genomen om met een verminderde kostenbasis hieruit te komen en de bezuinigingen van traditionele luchtvaartmaatschappijen op belangrijke luchthavens zullen easyJet extra kansen bieden", zei CEO Johan Lundgren in een toelichting.

De kosten, exclusief brandstof, werden met 52 procent teruggebracht tegen constante valuta. De luchtvaartmaatschappij wist op vele vlakken kosten te besparen, waaronder op luchthavenvergoedingen, onderhoud en bemanning. easyJet is momenteel in bespreking om het personeelsbestand met 30 procent terug te brengen, zoals vorig jaar al werd aangekondigd.

"We realiseren ons dat dit zeer moeilijke tijden zijn en dat we zeer moeilijke beslissingen moeten nemen die onze mensen zullen raken, maar we willen zoveel mogelijk banen voor de lange termijn beschermen”, zei topman Johan Lundgren destijds in een commentaar op de aangekondigde reorganisatie. De ontslagen worden verdeeld over alle geledingen van de luchtvaartmaatschappij.

In het Verenigd Koninkrijk zijn al 1.400 werknemers vertrokken, zo maakte easyJet vanochtend bekend.  

easyJet noemde de financiële prestaties in het afgelopen kwartaal in lijn met de eigen verwachtingen. Verder verwacht de luchtvaartmaatschappij, onder voorbehoud van de vooruitgang op het gebied van vaccinaties, dat de vraag naar reizen weer zal toenemen.

"De sleutel tot het weer opstarten van reizen zullen de vaccinatieprogramma’s zijn, in combinatie met regeringen die geleidelijk reisbeperkingen opheffen wanneer dat veilig is", aldus topman Lundgren.

Bovendien ziet de luchtvaarder dat de beschikbaar capaciteit bij Europese luchthavens significant toeneemt, nu andere grote luchtvaartmaatschappijen "drastisch" hun korteafstandsvluchten terugschroeven. Concurrentie in Parijs, Milaan, Londen Gatwick en Genève zal naar verwachting van easyJet bijna niet meer aanwezig zijn, nadat concurrenten daar veel vliegtuigen weghaalden. "easyJet is goed gepositioneerd om zijn positie bij deze belangrijke luchthavens te versterken."

easyJet gaf vanwege de huidige onzekerheden geen concrete outlook af voor het lopende boekjaar 2021. Wel zei het te verwachten dat het dit kwartaal op niet meer dan 10 procent van de capaciteit vliegt in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Update: om meer informatie toe te voegen over reorganisatie.

De Aandeelhouder TV

maart 6, 2021

Zijn de inflatiezorgen van beleggers terecht?

maart 5, 2021

AEX midden in correctieproces

maart 5, 2021

De Aandeelhouder Podcast Afl. 8 – Correctie of rotatie

maart 5, 2021

AEX week 9 2021 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:53

  TA van Edward Loef – Koerssprint in Porsche en Volkswagen

 • 13:33

  Meest verhandelde aandelen & opties van februari 2021 – populairste aandelen bij LYNX

 • 08:37

  Indices VS hard onderuit na toespraak Powell & China mikt op 6% groei

 • 17:35

  TA van Edward Loef – Spannend OPEC-overleg

 • 16:53

  Beleggen in koffie: de beste koffie aandelen van dit moment

 • 08:51

  Stijgende rente en tegenvallend banencijfer zorgt voor dieprode beurzen

 • 16:50

  TA van Edward Loef – Iedereen aan het gokken

 • 09:44

  ETF van de week: Xtrackers Short DAX ETF (DXSN)

 • 08:17

  VS richting monstergroei & Europa start groen

Masterclasses

 • 23 maart

  De Beleggingstips van Willem Middelkoop

 • 30 maart

  De Beleggingstips van Karel Mercx

 • 06 april

  Explosieve winstkansen herkennen met TA

Columns

Nieuw
06 mrt 07:08 Jordy Beuving

Uitgelicht: Tech-aandeel AMS AG

05 mrt 16:59 Redactie

De Aandeelhouder Podcast Afl. 8 – Correctie of rotatie?

05 mrt 10:51 Bas Heijink

TA S&P500: Neerwaartse doorbraak