AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM dinsdag, 19 januari 2021 08:03

Hogere opening AEX voorzien

In dit artikel vind u onder andere informatie over: NED25, NLMID,

De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting hoger van start. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een winst van 0,5 procent.

Maandag kende de AEX nog een kalm handelsverloop en de index sloot met 0,2 procent nipt lager op 650,30 punten.

Beleggers stelden zich maandag terughoudend op in aanloop naar een drukke week met onder meer veel bedrijfsresultaten, rentebesluiten van centrale banken en de inauguratie van president Joe Biden. Daarbij hielden de Amerikaanse aandelen- en obligatiemarkten maandag de deuren gesloten in verband met de viering van Martin Luther King Day. Afgelopen week moest de Amerikaanse hoofdgraadmeter S&P 500 op weekbasis nog een verlies incasseren.

In Azië was er vanochtend flink wat beweging op de aandelenmarkten. De beurs in Hongkong noteert ongeveer 2 procent hoger, ondanks oplopende coronabesmettingen op het schiereiland, waardoor maatregelen worden verlengd. Maandag werden er in de regio 107 nieuwe besmettingen geregistreerd. Het hoogste aantal in bijna een maand.

De Japan en Australische beurzen klimmen daarnaast tot anderhalf procent, terwijl de Shanghai Composite de dissonant is met een verlies van ongeveer 1 procent.

Vanaf vandaag komt het Amerikaanse cijferseizoen echt op stoom met cijfers van onder meer Bank of America, Goldman Sachs, Halliburton en Netflix. Op Beursplein 5 komt morgen ASML door met cijfers. Het Veldhovense bedrijf heeft onder de hoofdfondsen de grootste weging en een beurswaarde die richting de 200 miljard euro beweegt.

Veel bedrijven hebben op financieel vlak vooralsnog weinig last van de corona-pandemie, die vooral het midden- en kleinbedrijf midscheeps raakt. Grote Amerikaanse technologie ondernemingen, zoals Apple, Google en Amazon, profiteren juist van de ‘thuiswerk economie’ en zij zijn dan ook hoofdverantwoordelijk voor de recordstanden op Wall Street.

Voor banken gaat dit verhaal echter niet op. De cijfers van de Amerikaanse bankgigant Wells Fargo stonden afgelopen kwartaal onder druk en het aandeel daalde vrijdag in New York met bijna 8 procent. Ook de kwartaalrapportages van Citigroup en JPMorgan Chase kregen vrijdag een negatief onthaal. Citigroup verloor 7 procent van zijn beurswaarde, terwijl JPMorgan bijna 2 procent prijs gaf.

De komende dagen opent circa 10 procent van de beursgenoteerde Amerikaanse bedrijven de boeken. In Europa is dat 3 procent, aldus analist Corné van Zeijl van Actiam.

De macro-economische agenda is vandaag karig gevuld. Beleggers kijken al wel vooruit naar donderdag, wanneer de Europese Centrale Bank zijn rentebesluit bekend maakt.

In Amerika riep voormalig voorzitter van de Federal Reserve Janet Yellen, door aankomend president Joe Biden aangewezen als minister van financiën, maandag het Congres op om het nieuwe door democraten opgestelde steunpakket te accorderen. Dat kan nog lastig worden doordat 60 van 100 senatoren in de Senaat akkoord moeten gaan, waardoor de Democraten tenminste 10 Republikeinse collega's moeten overtuigen.

Yellen staat vandaag voor het Senate Finance Committee, dat wordt gezien als haar nominatie voor de post als minister van financiën. The Wall Street Journal kreeg documenten in handen, waarin de vermoedelijke speech van Yellen staat.

"Economen zijn het er niet altijd over eens, maar ik denk dat de consensus momenteel is dat zonder verdere actie, er een langere en pijnlijke recessie aankomt", zo zal Yellen vandaag waarschijnlijk zeggen. "In de komende maanden hebben we meer steun nodig om het vaccin uit te rollen en scholen weer te kunnen openen."

Bedrijfsnieuws

Prosus Ventures deed mee in een investeringsronde ter waarde van 30 miljoen dollar voor de financiering van het Indiase techplatform DeHaat. DeHaat levert agrarische diensten aan boeren in India en haalde in een investeringsronde 30 miljoen dollar op.

OCI is van plan enkele obligaties ter waarde van circa 150 miljoen dollar vroegtijdig af te lossen.

Handelaar Bert van der Pol van Today’s Group denkt dat Galapagos mogelijk in beweging komt na een koopaanbeveling van Morgan Stanley.

Slotstanden Wall Street van vrijdag

De S&P 500 daalde vrijdag 0,7 procent op 3.768,25 punten, de Dow Jones index verloor 0,6 procent tot 30.814,26 punten en de Nasdaq ging 0,9 procent lager op 12.998,50 punten.


De koers van het aandeel NED25 noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel NLMID noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Openingsbericht

De Aandeelhouder TV

september 23, 2022

Cyclische aandelen uit de gratie

september 23, 2022

“In de ban van de beer…”

september 23, 2022

Opgelet: Beleggers gaan meer belasting betalen

september 23, 2022

Deze aandelen zijn nu extreem aantrekkelijk gewaardeerd! | DeAandeelhouder Podcast Afl. 88

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:19

  Beleggers wachten met spanning op nieuwe inflatiecijfers

 • 17:21

  TA van Edward Loef – Vangrails in de Nasdaq-100 index

 • 16:51

  LYNX Beursflash | Aandeel ING: profiteren van stijgende rentes

 • 11:40

  AEX toont kracht & technisch bodempatroon voor aandeel BESI

 • 08:05

  Beurzen omhoog in aanloop naar nieuwe inflatiecijfers

 • 17:24

  TA van Edward Loef – Opwaartse koersuitbraken?

 • 07:43

  Dalende inflatieverwachting geeft beurzen een boost

 • 17:47

  TA van Edward Loef – Bankaandelen hoger na ECB-besluit

 • 13:00

  Swing trading: een ‘spannende’ beleggingsstrategie

Masterclasses

Columns

Nieuw
24 sep 15:12 Nico Inberg

Riemen vast: Italië en Oekraïne zetten de toon

23 sep 13:41 Nico Inberg

Komende week: Italië en Donbass zetten de toon

23 sep 12:53 Ole Hansen

Grondstoffen knallen omhoog