Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: Prosus belofte voor 2021

Uitgelicht: Prosus belofte voor 2021
8 jan 2021 om 19:00

Prosus was in 2020, in zijn tweede jaar met een Amsterdamse beursnotering, één van de grote winnaars op het Damrak, maar dit jaar heeft het aandeel vooralsnog de wind tegen.

De internet-investeerder, die zijn waarde vooral ontleent aan het grote belang in de Chinese internetreus Tencent boekte vorig jaar een koerswinst van zo’n 33 procent.

Het debuutjaar verliep minder succesvol: met een eerste slotkoers van 74 euro naar 66,53 euro eind 2019. Dat had misschien iets te maken met een overnamebod op Just Eat, dat werd afgewezen, omdat het Britse bedrijf liever met sectorgenoot Takeaway.com samenging, en met zorgen over de beperkte verhandelbaarheid en bescheiden invloed op het beleid van het bedrijf, dat nog merendeels in handen is van het Zuid-Afrikaanse Naspers.

Ook was de winst op het belang in Tencent minder groot dan een jaar eerder. De markt twijfelde over de overnamestrategie en kocht het aandeel alleen tegen een flinke korting op de boekwaarde.

Nadat Prosus eind 2019 de AEX index binnenwandelde, ten koste van rivaal Takeaway.com, ging het beter. JPMorgan en Morgan Stanley gaven koopadviezen in januari en moederbedrijf Naspers verkocht nog een plukje aandelen, waardoor er 27,5 procent van de aandelen vrij verhandelbaar werd, maar de rest nog in handen van het Zuid-Afrikaanse moederbedrijf zat.

De coronacrisis zorgde voor een flinke dip van de koers in maart, hoewel het aandeel de schade beperkt hield met een koersdaling tot net onder 50 euro. De pandemie biedt voor-, maar ook nadelen, was de boodschap van het bedrijf.

Hierna volgde een herstel tot bijna 90 euro, geholpen door meevallende omzetcijfers, hoewel de winst achterbleef bij de verwachtingen bij de jaarcijfers in juni.

Eind oktober volgde opname in de Euro Stoxx 50, waarmee het voormalige Zuid-Afrikaanse mediabedrijf nu officieel één van de grootste Europese techaandelen is geworden. De Amsterdamse betaalspecialist Adyen, ook onderdeel van de AEX, maakte samen met Prosus de entree in de Europese index.

Een forse aandeleninkoop van 5 miljard dollar, verdeeld tussen aandelen Naspers en Prosus, verraste de markt. Omdat het aandeel tegen een korting op de boekwaarde wordt verhandeld, verkleint Prosus die korting door dat voordeel ‘te cashen’ en al doende de winst per aandeel te verhogen. Zakenbank Morgan Stanley was weer positief.

In november volgden sterke halfjaarcijfers, met een sterke omzetgroei van 32 procent tot krap 13 miljard dollar en een winst van dik 2 miljard dollar. Vooral het segment maaltijdbezorging groeit zeer hard, en het belang in Tencent wierp vruchten af in de vorm van dividend.

Volgens Morgan Stanley is de coronacrisis een aanjager voor het aandeel gebleken. De pandemie heeft geleid tot een cultuuromslag, waardoor er meer vertrouwen is in investeringen in ecommerce en online-opleidingen, centrale beleggingsthema’s bij Prosus. De zakenbank denkt dat de korting op het aandeel zal verdwijnen.

Ook Credit Suisse blijft positief over Prosus voor 2021. De analisten van de Zwitserse bank zien nog veel potentie in Tencent, en daar profiteert Prosus ook van.

Sowieso zien beursexperts veel koerspotentieel in Prosus, zo bleek uit de maandenquête van Actiam onder 119 experts. Het is het meest getipte aandeel voor dit jaar.

Maar 2021 is vooralsnog slecht begonnen voor het techaandeel. De koers zakte op weekbasis 1,6 procent. Alleen betaalspecialist Adyen en vastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield deden het slechter.

De koersdruk voor Prosus wordt voor een belangrijk deel bepaald door de politiek. In China staat sectorgenoot Alibaba onder druk nadat oprichter Jack Ma zich kritisch uitliet over de toezichthouders in zijn land. Sindsdien is Ma niet meer in het openbaar gesignaleerd. Onduidelijk is waar hij is en of hij eventueel wordt vastgehouden. 

Ma en Alibaba werden jarenlang door Beijing op het schild gehesen als uithangbord van de Chinese techsector. Maar ook gigant Tencent werd vaak geroemd. Kritiek op de politieke top is, zo blijkt maar weer, een riskante keuze.

In de koersval die Alibaba maakte trok het ook sectorgenoot Tencent mee. 

Maar het was niet alleen de Chinese politiek die de koersdruk voor Tencent veroorzaakte. 

In de VS is de Amerikaanse president Donald Trump bezig met een kruistocht tegen Chinese techbedrijven. Vanwege hun, vermeende, banden met het Chinese leger wil Trump deze techbedrijven weren. Hij vreest dat gevoelige data zo bij de machthebbers in Beijing terecht komt. En sowieso willen de VS hun technologische voorsprong behouden.

Volgende week worden al drie Chinese telecomaandelen op de New York Stock Exchange geschrapt en Trump deed ook al 8 Chinese apps in de ban, waaronder Alipay van Alibaba en WeChat  Payvan Tencent. En de geluiden wordt steeds luider dat Alibaba en Tencent ook moeten vrezen voor hun Amerikaanse aandelennotering, net als de drie telecomaandelen uit China.

Wat de uitkomst van dit politieke spel is, is lastig te voorspellen, maar met een gemiddeld koersdoel voor Prosus van 114 euro volgens data van ABM Financial News, is er voldoende opwaarts potentieel.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Prosus

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.