Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Valuta: euro boven de 1,23 dollar

Valuta: euro boven de 1,23 dollar
6 jan 2021 om 11:39

De euro is woensdag boven de 1,23 komen te staan, nu in Georgia de verkiezing voor twee senaatszetels een voordeel voor de Democraten lijkt op te leveren.

“Als dat voordeel duurzaam blijkt te zijn, krijgen de Democraten in het Congres veel armslag en dat drijft valutapartijen uit de hoek van risico-aversie”, aldus marktanalist Stefan Koopman van Rabobank woensdag tegen ABM Financial News. “In dat geval sluiten we een geleidelijke stijging van de euro ten opzichte van de dollar niet uit”, aldus Koopman.

Koopman sluit ook niet uit dat de Europese Centrale Bank in dat geval zich zorgen moet maken over de import van deflatie-effecten, aangezien grond- en brandstoffen nog altijd in dollars noteren. “Ook als wordt de eurokoers nu verklaard uit dollarzwakte, voor de inflatiedoelstelling van de ECB is deze trend wel van belang”, aldus de marktanalist woensdag.

In de eerste helft van de middag komen in Duitsland de consumentenprijzen over december naar buiten en de voortekenen wijzen erop dat zich hier op jaarbasis een daling aftekent. De Franse consumentenprijzen zijn in december op maandbasis licht gestegen en op jaarbasis bleven die stabiel.

Koopman kijkt woensdag vooral naar de banengroei in private sector van de Verenigde Staten in december, waarbij het voor de Federal Reserve inmiddels ook van belang is dat het herstel doorzet, daar het zijn beleid ook afstemt op de Amerikaanse arbeidsmarkt. De verwachting ligt hier op een stijging met 60.000 banen tegen een plus van meer dan 300.000 in november.

Koopmans tweede punt van aandacht is de verantwoording van de voorzitter van de Bank of England Andrew Bailey voor het Treasury Committee. “Belangrijk aspect daarbij is de eventuele aanwijzing voor de bereidheid tot een negatieve rente”, aldus Koopman.

In de eurozone en het VK kwamen woensdag verschillende inkoopmanagersindices voor de dienstensectoren naar buiten die duidden op een afnemende krimp, “maar het is de vraag of januari die trend doorzet”, zei Koopman woensdag.

De euro noteerde woensdag 0,3 procent hoger op 1,2338 dollar. De Europese munt noteerde 0,1 procent hoger op 0,9035 Britse pond. Het Britse pond won woensdag 0,3 procent en noteerde op 1,3656 dollar. De dollar noteerde vlak op 6,4552 Chinese yuan. De dollar steeg vandaag 0,1 procent en noteerde daarmee op 102,8530 yen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.