Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Trichet komt met lege handen terug uit China

Trichet komt met lege handen terug uit China
30 nov 2009 om 12:30

ECB-president Jean-Claude Trichet is er in navolging van president Obama niet in geslaagd om de Chinezen te bewegen tot een revaluatie van de yuan. Dat melden diverse media. Trichet was samen met Jean-Claude Juncker, de premier van Luxemburg en Joaquin Almunia, euro-commissaris voor economische en monetaire zaken, op bezoek in Nanjing bij de Chinese premier Wen Jiabao om een revaluatie van de yuan te bewerkstelligen. De Chinese valuta werd in juli 2008 na een drie jaar durende versoepeling van het wisselkoersbeleid weer ferm gekoppeld aan de dollar voor 6,83 yuan per dollar. Premier Jinbao zei naar aanleiding van het overleg dat“sommige landen nu roepen om een revaluatie van de yuan, terwijl ze tegelijkertijd  handelsbarrières voor China opwerpen, wat oneerlijk is en de ontwikkeling van China belemmert.” Volgens Jinbao is een stabiele yuan “goed voor het herstel van de wereldeconomie.”

De goedkope yuan treft exporteurs, wiens producten duurder worden voor Chinezen. Daarnaast ondervinden Amerikaanse en Europese bedrijven hevige concurrentie op hun thuismarkten van relatief goedkopere Chinese producten.


Europeanen teleurgesteld

Het enige dat de Europeanen lost wisten te krijgen, was de belofte van  Jiabao dat China niet zal streven naar een groot handelsoverschot op de EU. “China heeft om het overschot te verkleinen veel delegaties gestuurd om aankopen te doen,” aldus premier Jiabo. De Luxemburgse premier Juncker was niet tevreden over de uitkomsten van het bezoek. Juncker zei tijdens een persconferentie dat “ik niet kan zeggen dat ik optimistischer ben geworden dan voor het bezoek.” Volgens Trichet zal China doorgaan met valuta-hervormingen. Maar dat betekent niet dat er op korte termijn veranderingen zullen zijn, aldus de ECB-president.

 

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.