Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beleggen met zekerheid: kapitaalbescherming certificaten

Beleggen met zekerheid: kapitaalbescherming certificaten
17 mei 2024 om 12:21

Als belegger dien je altijd een afweging te maken tussen het risico dat je wilt lopen met een bepaalde belegging en het potentiële rendement dat mogelijk te behalen valt met diezelfde belegging.

Deze risico-rendementsverhouding verschilt voor iedere belegger waarbij men zichzelf telkens de vraag kan stellen: hoeveel risico ben ik bereid te lopen in verhouding tot het mogelijke rendement?

Voor de belegger die graag zijn of haar neerwaartse risico wil beperken bestaat er een interessant beursproduct waarmee men neerwaartse bescherming geniet in de vorm van een gegarandeerde uitkering aan het einde van de looptijd van het product.

Met zogeheten kapitaalbescherming certificaten kun je als belegger profiteren van een koersstijging van een aandeel (of index) maar daarbij wordt het mogelijk verlies gedeeltelijk beperkt door een minimale uitbetaling. Dit biedt de belegger meer zekerheid in vergelijking met een directe investering in een aandeel of index.

 

Hieronder meer uitleg over de werking en bijbehorende risico’s van deze beursproducten. Deze producten worden uitgegeven door Société Générale en zijn verhandelbaar bij onder meer DeGiro.

Werking kapitaalbescherming certificaat

Een kapitaalbescherming certificaat is gebaseerd op een onderliggende waarde. Bijvoorbeeld een aandeel, index of en ander actief.

Elk certificaat kent een vooraf bepaalde referentiewaarde. Je kunt als belegger rendement behalen indien de koers van de onderliggende waarde (bijvoorbeeld een aandeel) is gestegen ten opzichte van deze referentiewaarde.

Daarbij kent het certificaat een minimale uitbetaling die zal worden gedaan na afloop van de looptijd van het certificaat. Standaard bedraagt dit bedrag 100 euro per certificaat, in lijn met de nominale waarde die wordt vastgesteld bij de uitgifte om de waarde van het certificaat te bepalen.

De belegger kan het certificaat vaak voor een bedrag rond die 100 euro aanschaffen. Daardoor zorgt de minimale uitbetaling voor een (gedeeltelijke) kapitaalbescherming.

Met of zonder cap

Er bestaan kapitaalbescherming certificaten met een zogeheten cap en zonder een cap. Bij certificaten met een cap wordt de maximale uitkering begrensd door een vooraf bepaald niveau:

Visueel weergegeven ziet het verschil tussen de twee soorten certificaten er zo uit voor wat betreft de maximale uitbetaling:

Twee voorbeelden AEX certificaat

Hieronder twee indicatieve voorbeelden waarbij kosten en toegepaste fiscaliteit buiten beschouwing worden gelaten. In deze voorbeelden noteert de AEX-index op een stand van 700 punten en kent het certificaat een looptijd van 2 jaar tijd. De certificaten kennen een nominale waarde en minimale uitbetaling ter hoogte van 100 euro en de certificaten kunnen ook tegen die prijs worden aangekocht.

Het voorbeeld zonder cap (links) betreft een certificaat met een referentiewaarde van 730 punten. Er bestaat geen maximale uitbetaling.

Het voorbeeld met cap (rechts) betreft een certificaat met een referentiewaarde van 700 punten. De maximale uitbetaling betreft 115 euro.

Daling AEX

Zoals te zien in het voorbeeld hierboven zal bij een daling tussen de 5-30% van de AEX-index de belegger in beide gevallen een uitbetaling van 100 euro krijgen na de afloopdatum. Ook bij een grotere daling van de AEX index zal deze uitbetaling na afloopdatum plaatsvinden. Ondanks een (hevige) daling van de AEX index krijgt de belegger dus de 100 euro waarmee het certificaat aanvankelijk werd aangekocht terug uitgekeerd.

Stijging AEX 

De uitbetaling van het certificaat na de afloopdatum wordt bepaald aan de hand van de stijging van de onderliggende waarde (in dit geval de AEX) ten opzichte van de referentiewaarde van het certificaat. Bij een certificaat met cap wordt deze uitbetaling begrensd door de maximale uitbetaling.

Voorbeeld links 

Het voorbeeld zonder cap betreft een certificaat met een referentiewaarde van 730 punten. Er bestaat geen maximale uitbetaling.

5% stijging AEX

Als de AEX index stijgt van 700 naar 735 punten dan betekent dat een stijging van 5% voor de AEX index. Voor dit certificaat wordt de stijging van 730 punten (de referentiewaarde) tot 735 punten gemeten. Dit betreft een stijging van 0,68%. Omgerekend volgt dan een uitbetaling van 100,68 euro na afloopdatum.

20% stijging AEX

Als de AEX index stijgt van 700 naar 840 punten dan betekent dat een stijging van 20% voor de AEX index. Voor dit certificaat wordt de stijging van 730 punten (de referentiewaarde) tot 840 punten gemeten. Dit betreft een stijging van 15,07%. Omgerekend volgt dan een uitbetaling van 115,07 euro na afloopdatum.

Voorbeeld rechts

Het voorbeeld met cap (rechts) betreft een certificaat met een referentiewaarde van 700 punten. De maximale uitbetaling betreft 115 euro.

5% stijging AEX

Als de AEX index stijgt van 700 naar 735 punten dan betekent dat een stijging van 5% voor de AEX index. Voor dit certificaat wordt de stijging van 700 punten (de referentiewaarde) tot 735 punten gemeten. Dit betreft een stijging van 5%. Omgerekend volgt dan een uitbetaling van 105 euro na afloopdatum.

20% stijging AEX

Als de AEX index stijgt van 700 naar 840 punten dan betekent dat een stijging van 20% voor de AEX index. Voor dit certificaat wordt de stijging van 700 punten (de referentiewaarde) tot 840 punten gemeten. Dit betreft een stijging van 20%. Echter, dit certificaat kent een cap. De maximale uitbetaling is begrens op 115 euro. Er volgt een uitbetaling van 115 euro na afloopdatum.

Kosten

Deze producten brengen verschillende kosten met zich mee. Deze zitten onder meer in de spread (het verschil tussen koop- en verkoopprijs) en beheerkosten. Ook transactiekosten en overige kosten van uw bank of broker en mogelijk fiscale belastingen mogen niet vergeten worden. Een volledig overzicht kunt u vinden op de website van sgbeurs.nl

Belangrijk punt betreft ook dat deze certificaten geen dividenduitkeringen doen, ook als de onderliggende waarde dat wel doet.  De prijs van een Kapitaalbescherming Certificaat houdt rekening met de verwachte dividenden die worden uitgekeerd gedurende de looptijd van het product. Een wijziging van de verwachte uitgekeerde dividenden gedurende de looptijd van het certificaat heeft wel een invloed op de prijsevolutie van het product.

Risico’s 

Daarnaast kennen deze producten diverse risico’s. Denk daarbij aan koersrisico, kredietrisico en handelsonderbrekingen. Ook kan een Kapitaalbescherming Certificaat met een buitengewone vroegtijdige beëindiging van de markt gehaald worden.

Kapitaalbescherming Certificaten zijn producten die niet geschikt zijn voor iedere belegger. Het is van belang dat u de kenmerken en risico’s van deze producten begrijpt voordat u een beleggingsbeslissing neemt. Hieronder een overzicht van een aantal belangrijke punten:

Aankopen kapitaalbescherming certificaten

Deze producten worden uitgegeven door Société Générale en zijn verhandelbaar bij onder meer DeGiro. Via deze link kun je het gehele aanbod aan kapitaalbescherming certificaten bekijken. Bij je eigen bank of broker kun je de producten opzoeken via de zogeheten ISIN-code.

Samengevat

Voor de belegger die graag zijn of haar neerwaartse risico wil beperken biedt een kapitaalbescherming certificaat een interessant mogelijkheid om te beleggen met daarbij een neerwaartse bescherming in de vorm van een gegarandeerde uitkering aan het einde van de looptijd van het product. Dit biedt de belegger meer zekerheid in vergelijking met een directe investering in een aandeel of index.

Voor wie meer wil weten over deze producten of het beschikbare aanbod van kapitaalbescherming certificaten wil bekijken, hieronder een uitgebreid overzicht met handige links.

Disclaimer

Beleggen brengt risico’s met zich mee, u kunt uw inleg verliezen. Deze producten kwalificeren als complexe producten en zijn bedoeld voor ervaren beleggers in Nederland die voldoende kennis en ervaring hebben om de kenmerken van deze producten te begrijpen en de risico’s ervan in te schatten. De aanschaf van een financieel instrument kan een risico met zich meebrengen. Wij raden u daarom ten zeerste aan om de volledige productinformatie te lezen zoals opgenomen in de voorgeschreven documenten, zoals het prospectus of het essentiële informatiedocument. Deze documenten zijn terug te vinden via de website www.sgbeurs.nl op de productpagina van het uitgegeven beursproduct onder “Documentatie”. De goedkeuring van het prospectus kan niet worden beschouwd als aanprijzing van de effecten. U staat op het punt een product te kopen dat niet eenvoudig en misschien moeilijk te begrijpen is. 

De inhoud van dit artikel is niet opgesteld, bewerkt, gecontroleerd of gevalideerd door Société Générale. De juistheid, volledigheid of relevantie van verstrekte informatie is niet gegarandeerd. Société Générale kan niet aansprakelijk worden gehouden (in nalatigheid of anderszins) voor enig direct of indirect verlies, schade, kosten of nadeel voortvloeiend uit het gebruik van deze video of de inhoud ervan en wijst uitdrukkelijk elke aansprakelijkheid af, hetzij direct hetzij indirect, uitdrukkelijk of impliciet, contractueel, uit onrechtmatige daad, wettelijk of anderszins, in verband met de nauwkeurigheid of volledigheid van de informatie of voor enige hierin vervatte opinie of voor enige fouten, weglatingen of onjuiste verklaringen in dit artikel.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.