Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Correctie AEX aanstaande?

Correctie AEX aanstaande?
12 jun 2024 om 09:48

De sinds oktober krachtige opgaande beweging is nog steeds intact en zorgde ook in de afgelopen dagen voor hogere toppen. Komt er nog een draai?

De oktoberbodem bij 710 was het startpunt van de huidige opgaande beweging die zorgde voor een stijging naar 928 (bijna 220 punten). Deze stijging vond plaats zonder grotere correctieve bewegingen wat een aanzienlijk risico is.

Krachtige versteiling gestart in januari vanaf de 766

Een kleine terugval in januari zorgde voor een bodem bij 766 wat het startpunt was voor een volgende versteiling van de opgaande tendens (donkerblauwe bodemlijn). Het komt niet vaak voor dat er zulke langdurige en krachtige bewegingen plaatsvinden zonder correctieve tegenreacties. Het ‘elastiek’ wordt dus steeds verder uitgerekt wat kan zorgen voor een (zeer) krachtige neerwaartse tegenreactie zodra daarvoor de signalen worden gegeven. Zover is het echter nog niet maar we moeten zeer alert blijven op toppatronen en omkeersignalen.

Bij een stijgende wig stijgt de bodemlijn sneller dan de toppenlijn waardoor deze elkaar uiteindelijk zullen kruisen. Dit zijn potentiele toppatronen en ze worden geactiveerd zodra de opgaande bodemlijn structureel neerwaarts wordt gebroken.

Euforie en andere risico’s in de aandelenmarkten

Buiten de uitzonderlijk lange en forse stijging sinds oktober als risicovolle situatie, is de euforie onder beleggers ook zeer hoog. Overige risico’s komen onder andere uit de intermarktindicatoren, zoals de stijgende trend in de lange rente en de grondstoffenmarkten.

Als er hogere toppen worden gevormd, kan de Fibonacci-projectie techniek worden toegepast op een belangrijke eerdere top en bodem voor het bepalen van opwaartse richtpunten. 

Belangrijke onderkant van stijgende wig bij 910 

Zolang er geen neerwaartse draai komt, is er opwaartse ruimte naar de 965. Hier ligt het 1e Fibonacci-projectieniveau berekent vanuit de forse daling die in 2022 plaatsvond. Kijken we naar de opgaande bodemlijn sinds januari dan ligt deze momenteel bij 910 (loopt dagelijks 1,5 punt op). Verder zijn de contouren zichtbaar van een stijgende wig. De bovenkant hiervan ligt bij 930, net boven de dubbele top bij 927 – 928. Zodra de AEX de bodemlijn bij 910 breekt met bevestiging onder de recente bodem bij 898 staat de weg in eerste instantie open naar de 858 (aprilbodem), maar een aanzienlijk diepere terugval ligt dan op de loer. Zolang de opgaande bodemlijn intact blijft, is de kans op een verdere stijging echter realistisch.

Grafiek AEX op dagbasis

Bron: Reuters Metastock XVII, 30 mei 2024. Zie ook onze uitleg van technische begrippen

Risicobarometer ING Investment Office

Signaal +    
Macro-economie +   Groei wereldeconomie trekt voorzichtig aan, recessie is voorlopig onwaarschijnlijk
Liquiditeit / rente +   Centrale banken zijn klaar met renteverhogingen, financiële condities zijn verbeterd
Waardering =   Waardering aandelen iets boven langjarig gemiddelde, obligatierentes op aantrekkelijke niveaus
Sentiment¹ =   Sentimentindicatoren zijn gestegen naar neutrale  tot licht hogere niveaus
Technische analyse² =   Veel aandelenindices zijn gestegen naar recordniveaus, RSI vaak op hoge ‘overbought’ niveaus
Deze tabel wordt maandelijks geüpdatet. Laatste wijziging: 22 mei 2024

1 Contra-indicator, zeer negatief sentiment kan beoordeeld worden als positief.
² Technische analyse (TA) is een manier om de koersontwikkeling op financiële markten te voorspellen en is één van de signalen die onze risicobarometer stuurt. Alle signalen (waaronder het TA-signaal) worden onafhankelijk van elkaar bepaald en opgeteld tot één (totaal) risicosignaal. Dit signaal is bepalend voor onze tactische assetallocatie. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.