Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Drie miljard euro aan beurswaarde verdampt door World Online

Drie miljard euro aan beurswaarde verdampt door World Online
30 nov 2009 om 09:01

Negen jaar nadat de eerste zaak tegen Word Online (WOL) liet de Hoge Raad afgelopen vrijdag weten dat het internetbedrijf, evenals de banken ABN Amro en Goldman Sachs, onrechtmatig hebben gehandeld door voorafgaand aan de beursgang een te optimistisch beeld af te geven over de waarde en toekomst van World Online (WOL). Ook Nina Brink, destijds CEO van World Online, ontsprong de dans niet. Volgens de Raad heeft zij gelogen over haar verleden en over hoe haar belang in WOL was opgebouwd. De banken die de beursgang begeleiden hadden hier tegen op moeten treden, maar lieten dit na. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB), die de zaak tegen de drie partijen aanspande, verwacht nu op korte termijn een uitnodiging om te spreken over de wijze waarop gedupeerde beleggers kunnen worden gecompenseerd voor het verlies dat zij hebben geleden.

 

‘I didn’t sell any shares at this time’

Nina Brink verkocht drie maanden voor de beursgang een deel van haar belang in WOL. De aandelen werden verkocht tegen een bedrag van 6,04 euro, terwijl de openingskoers bij de eerste handelsdag 50,20 euro per aandeel bedroeg. ABN Amro wordt daarbij verweten de openingskoers ook nog eens te hebben gemanipuleerd. Wanneer beleggers voorafgaand aan de beursgang hadden geweten dat Brink haar eigen aandelen had verkocht voor een bedrag die ver onder de waarde lag die zij zelf moesten betalen dan zou de emissie nooit zo’n groot succes zijn geworden. Brink maakte echter geen gewag van haar verkoop en zij werd ook niet gecorrigeerd door haar eigen bedrijf of door ABN of Goldman. Volgens de rechter hadden deze drie de partijen juist wel in moeten grijpen. Brink stelt via haar advocaat dat zij niet betrokken is geweest bij het opstellen van het prospectus, tussen haar en banken zou geen overleg hebben plaatsgevonden.

 

Miljarden verdampt

De openingskoers van WOL bedroeg op 17 maart 2000 50,20 euro per aandeel. Vrij kort na dat introductie raakte de koers in een vrije val en nog voor het einde van het jaar werd de onderneming overgenomen door het Italiaanse Tiscali tegen een bedrag van 7,34 euro per aandeel. Ten opzichte van de openingskoers van WOL betekent dit dat er voor bijna 3 miljard euro aan beurswaarde is verdampt. De prijs die de Italianen betaalden ligt evenwel nog altijd ruim 21 procent boven de koers die Nina Brink vroeg voor de aandelen die zij drie maanden voorafgaand aan de beursintroductie verkocht.

 

Wie betaalt de schade

Feitelijk zijn er nu drie partijen die kunnen opdraaien voor de schade, World Online en de twee begeleidende banken. De VEB laat weten alleen belang te hechten aan de uitbetaling en niet aan welke partij dit doet. De VEB zal daarom de claim bij alle drie de partijen neerleggen zodat die vervolgens zelf kunnen uitmaken hoe en wie betaalt.

 

Bent u gedupeerd en wilt u zich laten vertegenwoordigen dan kunt u zich aanmelden bij de VEB: -klik hier- Uiteraard is het ook mogelijk om zelf een zaak te starten en via deze weg aanspraak te maken op een schadevergoeding.

 

Door: Robert du Bois, ABM Financial News
[email protected] of +31(0)50-711 39 93.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.