Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Japan weer in deflatie

Japan weer in deflatie
20 nov 2009 om 15:11

De Japanse regering heeft vandaag een waarschuwing afgegeven dat de economie van Japan voor het eerst sinds 2006 weer in een periode van deflatie is belandt, zo meldt de Financial Times. Exclusief vers voedsel en energie kwam de deflatie uit op 1,0 procent. Met de waarschuwing lopen de spanningen tussen de regering en de Bank of Japan (BoJ), de centrale bank van Japan, verder op. “Wij willen dat de BoJ zijn monetair beleid versterkt om de deflatie te overwinnen,” aldus vice-premier Naoto Kan. De minister van Financiën Hirohisa Fuij liet zich in soortgelijke woorden uit over het beleid van de Japanse centrale bank. Tijdens het laatste rentebesluit handhaafde de BoJ de rente op 0,1 procent, en waarschuwde juist dat er een risico bestaat dat inflatie sterker oploopt dan verwacht vanwege toename van commodity-prijzen.

De spanningen tussen de regering en de BoJ komt nadat onlangs bekend werd dat de economie van Japan in het derde kwartaal met 4,8 procent op jaarbasis groeide. Economen hebben echter vraagtekens gezet bij de houdbaarheid van het herstel. Zonder stimuleringsmaatregelen zou de Japanse economie terug kunnen vallen in stagnatie of een nieuwe recessie.


Lost decade

De jaren negentig in Japan staan bekend als de ‘lost decade.’ In deze periode had Japan te kampen met dalende prijzen en een stagnerende economie nadat de vastgoed- en aandelenzeepbellen aan het eind van de jaren tachtig uiteen spatten. Het beleid van de BoJ in de jaren negentig is door economen bekritiseerd omdat het niet hard genoeg in greep om de deflatie te bestrijden. De Japanse overheid pompte miljarden in de economie gedurende de lost decade. Daardoor bedraagt de Japanse staatsschuld momenteel meer dan 200 procent van het BBP.

 

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.