Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: BAM grootste daler na publicatie kwartaalcijfers

Beursupdate: BAM grootste daler na publicatie kwartaalcijfers
19 nov 2009 om 10:52

De beurs van Amsterdam is vanochtend licht lager van start gegaan. Op het Damrak werd daarmee de neerwaartse trend van gisterenavond op Wall Street en vanochtend op de Aziatische beurzen doorgetrokken. De AEX noteert rond half elf op een verlies van een half procent. Gisteren nabeurs en vanochtend voorbeurs kwamen diverse grote fondsen, waaronder Air France-KLM, BAM, Corio en Fugro met cijfers over het derde kwartaal.

 

BAM kan analisten niet bekoren BAM boekt fors af op vastgoed

In de eerste negen maanden van 2009 heeft BAM een nettoresultaat behaald van 65,4 miljoen euro bij een omzet van 6,0 miljard euro. In dezelfde periode een jaar geleden bedroeg het resultaat nog 191,5 miljoen euro bij een omzet van 6,3 miljard euro. Alle onderdelen van het bedrijf waren de afgelopen periode winstgevend, op Vastgoed na. BAM verwacht voor geheel 2009 opbrengsten van circa 8,3 miljard euro en een nettoresultaat van ten minste 100 miljoen euro. Analisten spraken van teleurstellende resultaten. Petercam verlaagde zijn advies van ‘add’ naar ‘buy’ met als koersdoel 10,25 euro, een euro lager dan het oude koersdoel. Bij Fortis Bank Nederland sprong vooral de negatieve toon over de vastgoedsector in het oog. De bank blijft vooralsnog wel bij zijn ‘buy-advies’. Edwin de Jong van SNS Securties spreekt zelfs van een ‘drama’ bij het vastgoedonderdeel van BAM. De ontwikkeling van de orderportefeuille was daarbij ook nog eens slechter dan verwacht, aldus De Jong. Beleggers waarderen het fonds bijna 9 procent lager en daarmee is het de grootste daler in de AEX.

 

Fugro beschikt over een sterk kostenmodel

Fugro ziet de omzet over 2009 uitkomen op circa 2,1 miljard euro bij een winst van 260 miljoen euro. Dat de bodemonderzoeker zijn nettowinstverwachting handhaaft, ondanks een lager omzetprognose, wijst volgens Danny van Doesburg van SNS Securities, op een sterk kostenmodel. Nu de grote (staats)oliebedrijven weer investeren in het vinden en aanboren van nieuwe velden, zal Fugro weten te profiteren. Vooralsnog handhaaft Van Doesburg zijn ‘hold-advies’, maar verhoogt zijn koersdoel naar 39 euro. Petercam verhoogt het koersdoel zelfs naar 43 euro. Beleggers waarderen het fonds vanochtend af met ruim 2,5 procent.

 

Hedgen geen succes voor Air France-KLM

Gisterenavond kwam Air France-KLM al met cijfers over het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar. De luchtvaartmaatschappij leed een nettoverlies van 147 miljoen euro. Het verlies werd in belangrijke mate veroorzaakt door het verkeerd uitpakken van hedgecontracten. AF-KLM hoopt rond het tweede kwart van volgend jaar weer break-even te kunnen draaien. De sector lijkt licht te verbeteren, hoewel de zakelijke klant nog altijd wegblijft of voor een goedkoper ticket kiest. De cijfers van afgelopen kwartaal waren licht beter dan de voorgaande kwartalen. De omzetdaling naar 5,6 miljard euro, kon volgens diverse analisten worden opgevangen door de kostenbesparingen die de onderneming doorvoerde. In de nabije toekomst wil Air France-KLM een extra 100 miljoen euro besparen. Het aandeel verliest vanochtend 1,3 procent.

 

Door: Robert du Bois, ABM Financial News
[email protected] of +31(0)50-711 39 93.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.