Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

DSB Bank had niet om hoeven vallen

DSB Bank had niet om hoeven vallen
16 nov 2009 om 10:09

President van de Nederlandsche Bank (DNB) Nout Wellink deed zondag in het programma Buitenhof enkele uitspraken over het omvallen van de DSB Bank. Aldus Wellink was op 1 oktober jl. de financiële situatie van de DSB Bank niet dusdanig dat de oproep van Pieter Lakeman, om alle spaartegoeden bij de bank weg te halen, gegrond was. ‘DSB had nog voldoende liquiditeit in huis’ zo zei Wellink. De kettingreactie die ontstond na de oproep bleek echter niet te controleren en heeft uiteindelijk tot het faillissement van de DSB Bank geleid. De president van DNB liet verder weten het faillissement als een persoonlijke nederlaag ervaren. ‘Er was ons veel aan geleden de bank overeind te houden,” aldus de DNB-president.

 

Lessen zijn geleerd

Na het faillissement van de bank zijn wel een aantal lessen geleerd. Zo is het een slechte zaak als een directeur of grootaandeelhouder de leiding heeft bij een bank, omdat het kan leiden tot ongewenste belangenconflicten. Daarnaast wil DNB beter gaan letten op de kwaliteit van de commissarissen bij een bank, om zo de interne controle te verbeteren. Wellink heeft minister Bos van Financiën verder geadviseerd te onderzoeken of Lakeman, voorzitter van Stichting Hypotheekleed, juridisch vervolgd kan worden voor zijn drastische handelen. Tot dusver heeft Bos hier echter nog niets mee gedaan.

 

Beschuldigingen onterecht

Wellink was verder niet te spreken over de beschuldigingen dat DNB zelf het lek zou zijn geweest over de onder curatele-stelling van DSB, waardoor de bank failliet ging. De top van de financiële wereld was op de hoogte gesteld van de belangrijke zaken die gaande waren, maar het was niet de bedoeling dat deze informatie in brede kring bekend zou worden en op straat zou belanden, aldus Wellink. Gezien de tijdstippen sluit de DNB-president echter niet uit dat een aantal kranten al eerder op de hoogte waren van het aanvragen van de noodregeling dan de rest van de marktpartijen. HIj stelt dat het nog lang kan gaan duren voordat de toezichthouders het vertrouwen weer herwinnen. ‘Banken moeten kleiner en flexibeler worden, maar vooral minder risico nemen.’

Door: Marleen Luttje, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.