Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: Ahold houdt marges op peil

Beursblik: Ahold houdt marges op peil
16 nov 2009 om 19:30

Aanstaande woensdag komt Ahold met cijfers over het derde kwartaal. Evenals bij een groot aantal andere fondsen, zal ook Ahold zijn marges op peil hebben weten te houden door kostenbesparingen. Desondanks wordt niet uitgesloten dat er nog nieuwe maatregelen worden aangekondigd. In oktober maakte de grootgrutter al zijn omzet over het derde kwartaal bekend. In de genoemde periode steeg de omzet op jaarbasis licht naar 6 miljard euro.

 

Klaar voor overnames

Begin november maakte Ahold bekend dat het zal gaan reorganiseren in zowel Europa als Amerika. Doel is om, middels overnames, opnieuw groei te realiseren. Ahold kijkt daarbij vooral naar gebieden die grenzen aan markten waar Ahold al actief is. Overnames zijn daarom vooral te verwachten in Europa en Amerika. Vooral in Europa is nog veel ruimte, aangezien Ahold alleen actief is in Nederland, Zweden en Midden en Oost-Europa.

 

Belgie en Duitslans kansrijk

Dick Boer, in Europa vrijgemaakt om de expansiedrift van Ahold te sturen, kijkt vooral naar Duitsland en Belgie. In Nederland is volgens de topman geen winst meer te behalen. Jan Willem Grievink, directeur van FoodService Nederland, denkt dat vooral Belgie goede kansen biedt voor de Zaanse grootgrutter. Enerzijds is Belgie bourgondisch ingesteld en daar kan Albert Heijn op inspelen met zijn hoe kwaliteitsaanbod en anderzijds is concurrent Delhaize een stuk duurder dan Ahold. Analist Richard Withagen van SNS Securities laat aan ABM Financial News weten dat vooral in Amerika winst te behalen is voor Ahold. Er zijn in Amerika diverse grote partijen die het momenteel erg moeilijk hebben en de concurrentie is minder sterk dan in Europa waardoor de kans op een succesvol overnamebod ook groter is.

 

Goed gefinancierd

Ahold heeft op dit moment een schuld van ongeveer 1,5 miljard euro, zo rekent Withagen voor, ruimte genoeg om een of meerdere grote overnames te doen. Ahold is in de ogen van de analist inmiddels zeer bedreven in "het trucje" om over te nemen en vervolgens het volume flink op te schroeven waardoor ook het rendement stijgt.

 

Tweede kwartaal

In het tweede kwartaal van 2009 heeft Ahold een netto-omzet gerealiseerd van 6,4 miljard euro, een stijging van 11,5 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, of 3,9 procent wanneer het valuta-effect niet wordt meegerekend.

 

Door: Robert du Bois, ABM Financial News
[email protected] of +31(0)50-711 39 93.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.