Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: Boskalis bereikt overeenstemming met Smit International

Beursupdate: Boskalis bereikt overeenstemming met Smit International
12 nov 2009 om 10:39

De beurs van Amsterdam is donderdagmorgen licht hoger van start gegaan. Beleggers werden overspoeld met bedrijfscijfers. Vopak, Smit International, Heijmans en diverse kleinere fondsen gaven hun aandeelhouders inzicht in de ontwikkeling van hun bedrijf in het derde kwartaal. In deze beursupdate zullen wij aandacht besteden aan Aegon, dat weer zwarte cijfers schrijft en de fusie tussen Boskalis en Smit International.

 

Aegon weer op winst

Aegon boekte in het derde kwartaal van 2009 weer winst. De nettowinst kwam uit op 145 miljoen euro en de onderliggende winst bedroeg 351 miljoen euro. Dat de verzekeraar weer zwarte cijfers zou schrijven, werd al voorspeld door analisten, maar zij hadden de nettowinst beduidend lager ingeschat. Aan de winst lag een lagere afboeking op de Amerikaanse hypotheekgerelateerde beleggingen en enkele fiscale meevallers ten grondslag. Op de vraag of Aegon ook kijkt naar onderdelen uit de boedel van ING, reageerde CFO Nooitgedagt met de woorden dat "Aegon altijd om zich heen kijkt". Cees Smit van Today’s Beheer ziet nog geen strategische wijziging en dat is volgens hem waar beleggers op hoopten. Desondanks denkt Smit wel dat de koers van het aandeel zich de komende tijd positief zal ontwikkelen. Beleggers waarderen het fonds vanochtend ruim 5 procent af.

 

Boskalis en Smit International zullen fuseren

Boskalis en Smit International hebben op hoofdlijnen overeenstemming bereikt over het volledig samengaan van beide bedrijven. Hiermee wordt een van de grootste maritieme dienstverleners van de wereld gecreeerd. Eerdere toenaderingspogingen van Boskalis werden door Smit topman Ben Vree altijd resoluut afgewezen. Nu het AEX-bedrijf echter bereid was de strategie van Smit te respecteren, lukte het om de top van Smit toch te overtuigen van de synergievoordelen die een fusie kunnen opleveren. Boskalis biedt 60 euro in contanten per aandeel Smit, wat neerkomt op een som van ruim 1,3 miljard euro. Dit is volgens Bart van den Wijngaard van Petercam niet te veel. Grootaandeelhouders als Delta Lloyd en Janivo hebben al aangegeven het bod te zullen ondersteunen. Edwin de Jong van SNS Securities is niet verrast door het bod an sich, de timing is wellicht het enige opzienbarende. Boskalis had immers al een belang van 25 procent in Smit opgebouwd. Het aandeel Smit International schoot na de aankondiging met 6,5 procent omhoog en noteert nu net onder de 60 euro. Het aandeel Boskalis verloor ruim 2 procent in de ochtendhandel.

 

Door: Robert du Bois, ABM Financial News
[email protected] of +31(0)50-711 39 93.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.