Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

`SBM presteert beter dan verwacht`

`SBM presteert beter dan verwacht`
11 nov 2009 om 16:38

Dinsdag nabeurs kwam SBM Offshore met een trading update. De onderneming kondigde tevens aan een aandelenemissie voor te bereiden. Danny van Doesburg van SNS Securities meent dat de trading update van SBM “beter was dan verwacht”. De omzet van de lease-activiteiten, de belangrijkste tak van SBM, kwam hoger uit dan getaxeerd. “Een indicatie dat SBM het redelijk goed doet”, aldus de analist. Daarnaast was de waarde van het orderboek eveneens hoger dan verwacht. Hoewel het orderboek nog altijd niet de waarde heeft van pakweg twee jaar geleden, wat volgens Van Doesburg ook een topperiode was met enkele zeer grote contracten, is het nog altijd goed voor drie jaar omzet. In de huidige omstandigheden is dit “niet verkeerd”. Ook de onderliggende toon van de trading update die SBM gaf is volgens de analist van SNS Securities goed. “Het gaat om groei en dit sluit aan bij de marktvooruitzichten.”


Emissie teken van vertrouwen

De emissie die SBM dinsdagavond aankondigde werd nog geen 24 uur later al met succes gesloten. De emissie leverde ruim 180 miljoen euro op en was ruim overtekend. “Een teken dat ook de markt vertrouwen heeft in het verhaal van SBM.” Overigens terecht volgens Van Doesburg. “SBM gebruikt het verworven kapitaal om te kunnen groeien en hier worden aandeelhouders niet slechter van.” De snelheid waarmee de emissie werd gesloten verbaasde de analist echter positief.


Hogere kapitaalbehoefte

Door veranderende marktomstandigheden ontkwam SBM feitelijk niet aan het verhogen van het eigen vermogen. Klanten, zoals een Petrobras, eisen tegenwoordig meer financiele garanties van een partij als SBM. Hoewel de toeleverancier in deze kan buigen op een goed trackrecord. Daarnaast zijn banken ook niet langer bereid om 80 tot 90 procent van een project te financieren. Banken kiezen nu voor een conservatievere financiering en eisen van SBM dat het circa 30 procent aan eigen vermogen inbrengt, legt Van Doesburg uit. Ditzelfde geldt bij de herfinanciering van de projecten over twee tot drie jaar. Tot slot zijn de kosten van een project ook flink omhoog gegaan. De projecten zijn complexer en er worden meer eisen gesteld, bijvoorbeeld omwille van het milieu. Dit resulteert in drie keer zo hoge kosten, rekent de analist voor. “Wil je als bedrijf meedoen met een of twee grote projecten per jaar dan moet je simpelweg over meer eigen vermogen beschikken.”

 

Koersdoel ongewijzigd

Donderdagmiddag noteert het aandeel SBM Offshore op 13,35 euro, een intradayverlies van 2,4 procent. Het koersdoel van SNS Securities blijft onveranderd op 17 euro en ook het koopadvies wordt niet gewijzigd. Van Doesburg is evenwel blij dat een stuk onzekerheid is weggenomen met de trading update en dat “de vooruitzichten van de markt zijn positief.”

 

Door: Robert du Bois, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.