Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

`Licht aan het einde van de tunnel voor Randstad`

`Licht aan het einde van de tunnel voor Randstad`
29 okt 2009 om 16:45

De brutomarge van Randstad valt tegen. Dat zegt Marc Zwartsenburg, analist bij ING Financial Markets. De aan de AEX genoteerde uitzender zag in het derde kwartaal de brutomarge dalen van 20,6 tot 18,8 procent. In het tweede kwartaal daalde de brutomarge nog met 1,3 procent. Volgens de analist komt dit onder andere doordat de prijsconcurrentie op de uitzendmarkt heviger is vanwege de relatief diepe recessie. Vooral kleinere uitzenders proberen op prijs te concurreren om het hoofd boven water te houden. Maar daarnaast is Randstad “ook in een aantal gevallen door de knieën gegaan tijdens het opnieuw onderhandelen van contracten.” Volgens Zwartsenburg moet de daling van de brutomarges nog uitbodemen.

De kwartaalcijfers waren verder naar verwachting van Zwartsenburg. In het derde kwartaal realiseerde Randstad een omzet van 3,2 miljard euro. De EBITA nam af met 61 procent tot 93 miljoen euro. De nettowinst bedroeg 60,9 miljoen euro, een daling van meer dan de helft ten opzichte van vorig jaar. Zwartsenburg stelt dat “het management zijn werk goed heeft gedaan. De kosten zijn hard naar beneden gegaan, en het aantal bankzitters – uitzendkrachten die zonder werk thuis zitten –  bleef, in tegenstelling tot de recessie van 2001-2002 binnen de perken. Afgelopen kwartaal daalden de kosten met 25 procent tot 502,9 miljoen euro.

 

Ben Noteboom, CEO van Randstad, zei naar aanleiding van de kwartaalcijfers dat er sprake is van een bemoedigende trend. De afname van de omzet wordt kleiner en deze trend zet zich ook door in oktober. Het herstel lijkt zich volgens het klassieke patroon te ontwikkelen. Randstad zal dan ook in het vierde kwartaal voorzichtig aanvangen met het verhogen van het marketingbudget. Er is volgens de CEO dan ook sprake van licht aan het einde van de tunnel.

 

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.