Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Bedrijfscijfers slecht ontvangen

Bedrijfscijfers slecht ontvangen
28 okt 2009 om 10:41

Van enige rust was er vanochtend geen sprake voor beleggers, een groot aantal fondsen uit de AEX en AMX kwamen met cijfers over het derde kwartaal. Ondanks dat sommige fondsen met aardige cijfers kwamen, is de teneur op het Damrak negatief. De AEX staat om half elf op een verlies van 1,2 procent op ruim 307 punten.

 

Vooruitzichten ArcelorMittal zwak

Staalreus ArcelorMittal heeft in het derde kwartaal tegen de verwachting in winst geboekt. De nettowinst van ArcelorMittal kwam uit op net geen miljard dollar, tegenover bijna vier miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar. In het tweede kwartaal boekte de onderneming nog een fors verlies. Bestuursvoorzitter Mittal zei naar aanleiding van de kwartaalcijfers dat “ zoals verwacht de eerste tekenen van herstel zichtbaar waren in het derde kwartaal". Ondanks de winst, straffen beleggers het aandeel af met ruim 2 procent. Dit is volgens een analist van Petercam te danken aan de magere verwachtingen voor het vierde kwartaal.

 

TomTom ziet winst halveren

In het derde kwartaal boekte TomTom een nettowinst van 31 miljoen euro, circa de helft ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Als reden wijst de navigatiespecialist de voortdurende prijsdaling van zijn systemen aan. De omzet zakte met 15 procent in tot 365 miljoen euro. TomTom laat weten dat de vraag naar zijn producten zich ontwikkelt zoals verwacht. De onderneming herhaalde de verwachting die het begin 2009 uitsprak. Martijn den Drijver van SNS Securities is van mening dat de cijfers prima zijn , alleen de gemiddelde verkoopprijs en het marktaandeel van TomTom in de VS vallen tegen. De enorme schuldpositie van TomTom, die middels een claimemissie is gehalveerd tot ruim een half miljard euro, is volgens Den Drijver geen "issue" meer. Ondanks de positieve woorden van Den Drijver wordt het fonds met een koersdaling van bijna 10 procent afgestraft.

 

Krappe winst voor USG People

USG People kwam vanochtend met de cijfers over het derde kwartaal. De omzet lag 27 procent lager dan vorig jaar, maar wel licht hoger dan het vorige kwartaal toen de daling 31 procent betrof. De nettowinst bedroeg 4 miljoen euro, tegen 33 miljoen een jaar eerder. De uitzender ziet tekenen van herstel in vroegcyclische sectoren en verwacht voor de rest van 2009 een aanhoudend stabiele situatie tot licht herstel. Concrete verwachtingen voor het vierde kwartaal geeft de onderneming echter niet af. ING-analist Marc Zwartsenburg rekende op een goede ontvangst van de cijfers door beleggers, maar hierin zit hij vooralsnog mis. Het aandeel USG verliest vanochtend bijna 4 procent.

 

Door: Robert du Bois, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93.

 

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.