Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Kleine winst op Beursplein 5

Kleine winst op Beursplein 5
29 sep 2009 om 18:07

De Amsterdamse beurs is vandaag met een kleine winst gesloten. Nadat de AEX-index hoger was geopend, zakte de graadmeter weg tot onder het slot van gisteren. Beleggers waren in afwachting van macrocijfers die in de Verenigde Staten gepubliceerd zouden worden. Nadat de huizenprijsindex van S&P en Case-Shiller aangaf dat de huizenprijzen in de twintig grootste stedelijke regio’s van de VS in juli op maandbasis zijn gestegen, klom de koers van de AEX. Het sentiment op Beursplein 5 werd echter even later negatief beïnvloed nadat bleek dat het Amerikaanse consumentenvertrouwen in september onverwacht was gedaald. Uiteindelijk sloot de AEX op 312,12 punten een winst van 0,07 procent. De AMX sloot 0,03 procent hoger op 474,13.

BNP Paribas kandidaat overname Fortis Commercial Banking

De Nederlandse Staat overweegt de verkoop van Fortis Commercial Banking aan BNP Paribas. Hiermee hoopt het Nederlandse ministerie van Financiën goedkeuring van de Europese Commissie te krijgen voor de samenvoeging van ABN Amro en Fortis Bank Nederland, zo meldt het FD. Aanstaande vrijdag verloopt de (nieuwe) deadline van eurocommissaris Kroes en minister Wouter Bos hoopt voor die tijd duidelijk te hebben hoe serieus de interesse van de Fransen is. Gerrit Zalm liet gisteren weten dat Deutsche Bank nog niet is uitgesloten als kandidaat voor de overname van delen van ABN Amro of Fortis Bank Nederland. Deutsche Bank leek eerder deze maand af te haken onderdelen over te nemen.

Boskalis verwerft opdracht in Mexico

Boskalis Westminster heeft een opdracht verworven van Secretaría de Comunicaciones Y Transportes (Ministerie van Communicatie en Transport) voor de aanleg van een toegangskanaal en draaikom bij de LNG import terminal in Cuyutlán langs de westkust van Mexico. Het contract heeft een waarde van circa 40 miljoen euro en de werkzaamheden zullen medio 2010 zijn voltooid.

Europese consumentenvertrouwen stijgt sterker dan verwacht

Het Europees consumentenvertrouwen
is in september gestegen naar een stand van -19 punten. In augustus was dit nog -22 punten. Economen hadden gerekend op een minder sterke stijging van het vertrouwen. De deelindicator voor de dienstensector steeg van -11 naar -9 en die voor de industriesector steeg van -25 naar -24 punten. Het bedrijfsklimaat maakte in september eveneens een lichte stijging door, van -2,18 naar -2,07.

Vraag luchtvervoer in augustus licht verbeterd

De vraag in de luchtvaartsector is in augustus volgens de International Air Transport Association (IATA) op jaarbasis wederom gedaald. Op maandbasis was daarentegen een lichte verbetering te zien. Vorige maand werden 1,1 procent minder passagiers vervoerd vergeleken met augustus 2008. In juli bedroeg deze daling nog 2,3 procent. De vraag naar vrachtvervoer zakte in augustus met 9,6 procent op jaarbasis tegen een afname van 11,3 procent op jaarbasis een maand eerder.

Stijgers en dalers

ProLogis was vandaag de grootste stijger op de Damrak ProLogis European Properties (+ 6,80 procent) voert vandaag de ranglijst met stijgers aan op Beursplein 5. In een interview met Dow Jones kondigde grootaandeelhouder APG aan met een nieuw voorstel te komen om meer rechten af te dwingen voor de aandeelhouders van het investeringsfonds. Andere bedrijven die hun aandelen goed zagen presteren waren Boskalis Westminster (+ 2,95 procent), TomTom (+ 2,39 procent), Crucell (+ 2,35 procent) en Logica (+ 2,00 procent).

Het aandeel van Aalberts Industries (– 2,05 procent) verloor vandaag het meeste aan waarde op de Amsterdamse beurs. Ook de fondsen Nutreco (– 2,00 procent), AMG (– 1,87 procent), Air France-KLM (– 1,63 procent) en ASML (– 1,47 procent) kenden een mindere dag.


Amerikaanse macrocijfers

 
Er werden vandaag twee macrocijfers in de Verenigde Staten (VS) bekendgemaakt. Standard & Poor’s en Case-Shiller kwamen met hun huizenprijsindex . Hieruit bleek dat de huizenprijzen in de 20 grootste stedelijke regio’s van de VS in juli op maandbasis met 1,6 procent zijn gestegen. Op jaarbasis zakten de prijzen met 13,3 procent. De huizenprijzen in de 10 grootste stedelijke regio’s in de VS zijn in juli op maandbasis met 1,4 procent gestegen en op jaarbasis met 12,8 procent gedaald. Leidde de huizenprijsindex van S&P en Case-Shiller nog tot positieve geluiden, het Amerikaanse consumentenvertrouwen deed dit niet. Het vertrouwen zakte in september naar 53,1 punten van 54,5 punten in augustus. De daling kwam onverwacht. Analisten gepolst door MarketWatch rekenden op een groei tot 57 punten.

Tussenstand Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteren rond de klok van zes uur allen in het rood. De Dow Jones verlies 0,30 procent en staat op 9.760,27 punten. De S&P en de Nasdaq staan respectievelijk 0,41 procent en 0,54 procent lager.

Door: Ruud Geerdinck, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.