Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Chinese bedrijven doen emissie op beurs van Frankfurt

Chinese bedrijven doen emissie op beurs van Frankfurt
28 sep 2009 om 12:26

Banken en andere financiële instellingen letten deze week nauwgezet op het Chinese bedrijf dat op de Duitse markt zijn beursintroductie doet. Vtion Wireless Technology zal aanstaande donderdag een beursgang van 4,5 miljoen aandelen op de Deutsche Börse doen. Dit is de eerste initial public offering (IPO) sinds ruim een jaar aan de Börse. Het Duitse SMA Solar Technology deed als laatste een IPO aan de beurs van Frankfurt in juni 2008, vlak voordat de wereldeconomie in een recessie kwam.

 

Weinig Europese beursgangen

Nu de economie weer aantrekt, beginnen bedrijven weer emissies te doen. Het herstel van de IPO’s wordt geleid door China, waar tot nu toe de grootste IPO van 2009 plaats vond. China State Construction haalde in een zwaar overschreven beursgang 7,3 miljard dollar op. Het aantal IPO’s in Europa zal daarentegen komende tijd waarschijnlijk een stuk lager liggen vanwege het naar verwachting trage herstel van de Europese economie. Daarnaast is Europa’s aandeel in IPO’s überhaupt klein. In 2007 waren er nog 178 Europese beursgangen, tegenover 25 in 2008. Deze 25 Europese beursgangen leverde in totaal 80,8 miljard dollar op, terwijl de waarde van alle IPO’s dat jaar 258,5 miljard dollar bedroeg.
Europese bedrijven deden de afgelopen tijd in plaats van emissies vooral rights issues. Rights issues zijn het met korting plaatsen van aandelen bij aandeelhouders. Een toename van het aantal rights issues wordt veelal gezien als eerste stap voor het herstel van de markt voor IPO’s.

 

In 2010 betere verwachtingen voor IPO’s in Europa

“Het was een lange periode met weinig IPO’s en een verzwakte economie maar hieraan lijkt eindelijk een einde te zijn gekomen," aldus Christian Steffens, hoofd van Equity Capital Markets bij UniCredit in London. Voor het Chinese Vtion Wireless Technology ziet de toekomst er gunstig uit. De Deutsche Boerse AG’s topman voor financiële markten ziet een klein herstel in de Duitse markt voor beursintroducties . “In Duitsland zal de IPO-markt zich traag ontwikkelen, maar in 2010 zou deze markt actiever kunnen zijn,” aldus Riess. Duitse verzekeraar Talanx maakte onlangs bekend in 2010 naar de beurs te willen gaan . Deze introductie zou al eerder plaatsvinden maar werd uitgesteld vanwege de financiële crisis.

Door: Sanne Rolsma, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.