Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Bedreigde Opel-fabrieken doen het goed

Bedreigde Opel-fabrieken doen het goed
28 sep 2009 om 09:36

De Financial Times meldt dat uit cijfers van General Motors (GM) blijkt dat de Opel-fabrieken in het Vereningd Koninkrijk en Spanje de meest efficiënte fabrieken van GM zijn in Europa. Uit voorlopige herstructureringsplannen van overnemer Magna blijkt dat vooral de fabrieken in Duitsland worden gespaard, wat nadelig is voor werknemers in ondermeer België en Spanje. De Belgische vakbonden en regeringen kwamen samen na berichten over herstructurering van Magna. Magna liet in de herstructureringsplannen weten dat er 10.500 banen moeten verdwijnen in Europa en dat er 4,5 miljard euro aan staatsleningen nodig is voor financiering.

 

Discussie Europese lidstaten

Afgelopen week is er een flinke discussie ontstaan tussen verscheidene Europese lidstaten over de overname van Opel door Magna. Zo liet de Vlaamse minister-president Peeters weten er van overtuigd te zijn dat het bouwen van auto’s in de Opel-fabriek veel goedkoper is in Antwerpen dan in Bochum, Duitsland. Ook de Britse minister van Economische Zaken Mandelson mengde zich in de discussie. Hij schreef Euro-commissaris Neelie Kroes een brief om zijn beklag te doen over Magna. Volgens Mandelson zou Magna de de meest efficiënte fabrieken van Opel in het VK en Spanje onterecht bestraffen. Ook Spaanse politici reageerden verbaasd op de herstructureringsplannen van Magna. Recent moest de de fabriek in het Spaanse Zaragoza de productie nog opdrijven om aan de grote vraag naar Opel Corsa’s te voldoen.

 

Duitse Opel-fabrieken minder efficient

Uit de cijfers van het rapport komt naar voren dat de Britse Opel-fabriek Ellesmere Port efficiënter zou zijn dan bijvoorbeeld de farbriek in het Duitse Bochum. Het aantal uren dat nodig is om een auto in elkaar te zetten, een belangrijke indicator voor efficiëntie, is in fabrieken in Zaragoza en Ellesmere Port lager dan in fabrieken in Duitsland. De Financial Times baseert zich slechts op data van een maand. GM liet de Britse zakenkrant weten dat, ondanks de overname door Magna, er drie fabrieken teveel zijn in Europa en er banen moesten verdwijnen.

Door: Marleen Luttje, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.