Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street lager van start

Wall Street lager van start
25 sep 2009 om 15:01

De beurs van New Yrok zal vanmiddag lager van start gaan. De futures wijzen op een verlies van de verschillende indexen van circa 0,3 procent. De daling van de vraag naar duurzame goederen kwam onverwacht en stelt beleggers niet gerust. Voor de rest bedrijfsnieuws uit Amerika met een Nederlands tintje. Unilever zal voor 1,3 miljard dollar activiteiten van Sara Lee overnemen. KB Homes tot slot, ziet zijn orderportefeuille weer groeien en hoopt dat hete inmiddels over zijn dieptepunt heen is.

 

Minder vraag naar duurzame goederen

De verkoop van duurzame goederen is in augustus in Amerika flink teruggelopen. Als gevolg van een stokkende vraag naar vliegtuigen, daalde de totale vraag naar duurzame goederen met 2,4. Dit is de grootste afname sinds januari, aldus het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken. Werd er over juli aanvankelijk nog een stijging van de vraag van 5,1 procent genoteerd, inmiddels is dit cijfer teruggebracht naar 4,8 procent. Over de eerste acht maanden van 2009 zijn het aantal orders momenteel een kwart lager.

 

MKB Amerika blijft positief

Veel Amerikaanse kleine ondernemers zijn optimistisch over de Amerikaanse economie en de toekomst van hun bedrijf, zo blijkt uit een onderzoek van de creditcarddivisie van JP Morgan Chase onder 168 ondernemers. Driekwart van de ondervraagden verwacht dat de economie en de omstandigheden voor hun bedrijf binnen drie tot zes maanden zullen verbeteren. In de VS bestaan ongeveer 27 miljoen kleine ondernemingen, samen verantwoordelijk voor 40 miljoen banen. Vier van de vijf bedrijven hanteren een gemiddelde of agressieve groeistrategie en kijken naar uitbreidingsmogelijkheden in nieuwe en bestaande markten. Slechts vijf procent van de ondervraagden gaf aan op dit moment niet naar groeimogelijkheden te kijken.

 

Vraag naar olie naar boven bijgesteld

Goldman Sachs voorspelt een mondiale vraag naar olie voor het vierde kwartaal in 2009 van 1,2 miljoen vaten per dag en 1,6 miljoen vaten per dag in 2010.  "De permanente schade als gevolg van de kredietcrisis is veel minder dan we eerder hadden gedacht, wat betekent dat we het herstel beginnen op een hoger niveau dan verwacht", zo schreef Jeffrey Currie, analist bij de Amerikaanse bank, vandaag in een nota aan zijn cliënten. Wat betreft de prijs wijzigde Goldman zijn eerdere voorspelling niet. De bank blijft uitgaan van een prijs van 85 dollar per vat in 2009, aangezien de grotere vraag samengaat met een hoger aanbod. Voornamelijk Rusland en andere voormalige Sovjetrepublieken produceren meer olie dan verwacht. De prijsprognose voor begin 2010 staat op 90 dollar per vat en voor het einde van 2010 rekent Goldman op 95 dollar per vat

 

Unilever koopt onderdeel Sara Lee

Unilever en Sara Lee zijn het eens geworden over een overname van de Personal Care-activiteiten van Sara Lee door Unilever. Onder de Personal Care-activiteiten vallen onder andere de merken Sanex en Zwitsal. In het gebroken boekjaar 2008/2009 boekte Sara Lee met deze divisie een omzet van 750 miljoen euro en een EBITA van 128 miljoen euro. Unilever betaalt 1,275 miljard euro in contanten aan Sara Lee. In 2010 hopen de bedrijven de overname af te ronden.

 

KB Homes weet verlies te beperken

Het Amerikaanse KB Home maakte vandaag voorbeurs de resultaten over het derde kwartaal bekend. Er was sprake van een verlies van 66 miljoen dollar. Dit is aanzienlijk beter dan het verlies van een jaar geleden, dat destijds bijna 145 miljoen dollar bedroeg. De omzet nam met een derde af tot net geen 460 miljoen dollar. Het aantal opdrachten nam echter toe met 62 procent tot 2.158 woningen. Dit is een duidelijke opsteker voor de geplaagde bouwer van (luxe)huizen.

 

Producent Blackberry noteert winstdaling

Het Canadese Research In Motion(RIM) heeft in het afgelopen kwartaal een daling van de winst gezien, zo meldt de fabrikant van Blackberry donderdagavond. De nettowinst is gedaald met 4,2 procent. De omzet van het afgelopen kwartaal is daarentegen wel gestegen met een ruime 36 procent op jaarbasis. Een van de redenen dat de winst is gedaald zou een onverwacht hogere belastingdruk zijn en daarnaast moet het bedrijf flink investeren in nieuwe patenten. Tot slot had de fabrikant ook last van de sterke concurrentie van Palm en Apple.

 

Door: Robert du Bois, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.