Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX sluit op laagste punt

AEX sluit op laagste punt
25 sep 2009 om 17:59

De beurs van Amsterdam stond al snel na opening op verlies en bewoog zich daarna zijwaarts voort totdat er een macrobericht uit Amerika kwam. De vraag naar duurzame goederen was onverwacht gedaald, wat ertoe leidde dat de AEX onder de 306 punten uitkwam. Een kleine opleving volgde nadat bleek dat het Amerikaanse consumentenvertrouwen flink was gestegen, maar uiteindelijk kon dit ook niet zorgen voor een slotstand in het groen en zakte de AEX terug tot zijn laagste punt van de dag. De AEX sloot op 305,63 punten, een verlies van 0,94 procent. De AMX deed het licht beter en verloor 0,49 procent op 470,07 punten.

 

ING verkoopt belang in Australie

ING heeft bekendgemaakt dat het haar belang van 51 procent in een Australische vermogensbeheerder gaat verkopen aan joint venture-partner Australia and New Zealand Banking Group (ANZ). De voormalige joint venture komt hiermee volledig in handen van ANZ.De verkoop van het belang is onderdeel van het herstructureringsprogramma van ING en moet de bank 1,1 miljard euro opleveren. CEO Jan Hommen noemde de verkoop ‘een belangrijke stap in de back-to-basics strategie’ van ING. De bank verwacht 300 miljoen euro winst te maken op de verkoop, verder wordt met de transactie 900 miljoen euro aan kapitaal vrijgemaakt.

 

ABN Amro heeft uiterst kleine reserve

Wouter Bos zal ABN Amro extra moeten financieren zodat de verzelfstandiging van de bank ook daadwerkelijk zal worden kunnen afgerond. Vooral de Tier 1-ratio van het Nederlandse deel van de groep is bijzonder laag , mogelijk zelfs maar enkele procenten. Als dit daadwerkelijk het geval blijkt dan zal Wouter Bos namens de Nederlandse Staat opnieuw miljarden moeten bijleggen. Momenteel geldt een minimum ratio van 10 procent. Overigens heeft Bos de laatste maanden meermaals aangegeven dat ABN Amro mogelijk opnieuw zal moeten worden gesteund.

 

Adecco ziet USG als overnameprooi

Adecco, de grootste uitzender-detacheerder ter wereld, sluit niet uit dat het in de toekomst een overnamebod gaat doen op USG People . Dit zegt Alain Dehaze, directeur Noord-Europa van het Zwitserse bedrijf. Volgens Dehaze wil Adecco een toppositie verwerven op de uitzendmarkt in de Benelux. Dehaze is sinds gisteren actief als directeur Noord-Europa bij Adecco. Voor die tijd was hij CEO van een maritieme detacheerder in Vlissingen. Tot medio 2006 was hij bestuurslid van USG People. De komst van Dehaze past binnen al bestaande geruchten dat Adecco USG People wil overnemen, maar volgens Dehaze is deze samenhang puur toeval.

 

Overnamegeruchten zetten USG flink hoger Stijgers en dalers

Uitschieter vandaag is USG People, dat als gevolg van overnamegeruchten 4,5 procent aan beurswaarde kon bijschrijven. Het fonds noteert nu op een stand van 14,42 euro. Apotheekgroothandel Mediq won 1,9 procent en SNS Reaal werd door beleggers beloond voor de geslaagde emissie van gisteren en steeg met 1,5 procent. Crucell en ING wonnen net meer dan een procent.

 

Bij de dalers gaat AMG aan kop met iets meer dan 3 procent verlies. AMG wordt op de voet gevolgd door Arcelor Mittal dat precies 3 procent verloor. Draka, Air France-KLM en Aalberts Industries verloren allen meer dan 2,5 procent.

 

Wisselende cijfers uit Amerika

De verkoop van duurzame goederen is in augustus in Amerika flink teruggelopen. Als gevolg van een stokkende vraag naar vliegtuigen, daalde de totale vraag naar duurzame goederen met 2,4. Dit is de grootste afname sinds januari, aldus het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken. De universiteit van Michigan heeft gemeten dat het Amerikaanse consumentenvertrouwen in september sterker is gestegen dan verwacht. De index kwam uit op 73,5 punten, flink hoger dan de stand van 65,7 punten in augustus. Economen hadden gerekend op een stijging van net boven de 70 punten.

 

Rond de klok van half zes noteert de Dow op 9.689 punten, een verlies van 0,2 procent. De S&P noteert op een verlies van 0,3 procent en de Nasdaq verliest ruim een half procent.

 

Door: Robert du Bois, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.