Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

‘Lage kapitaaleisen oorzaak kredietcrisis`

‘Lage kapitaaleisen oorzaak kredietcrisis`
24 sep 2009 om 11:00

Lord Turner, voorzitter van de Britse Financial Services Autorithy (FSA), vindt de hoofdrol van bonussen in de discussie over hervormingen van de financiële sector onterecht. Turner zei in een interview met het tijdschrift Prospect dat “slecht beloningsbeleid veel minder belangrijk was in het uitbreken van de crisis dan de compleet inadequate kapitaaleisen die golden voor riskante handelsactiviteiten. Zelfs als we een perfect ontworpen beloningsbeleid hadden waar mondiaal op werd toegezien, maar waarbij kapitaaleisen niet toereikend waren voor handelsactivteiten, dan had de kredietcrisis grofweg op dezelfde manier uitgepakt.”

De hervormingen die Turner eerder dit jaar onthulde in de Turner Review, richten zich vooral op de kapitaalratio’s van banken voor verschillende activiteiten, en in het bijzonder op het anti-cyclisch maken van de ratio’s. Banken zouden meer reserves moeten aanhouden tijdens hoogconjunctuur, en minder tijdens laagconjunctuur. Buiten de balans geplaatste investeringsvehikels met een “substantieel risico” zouden volgens het rapport door toezichthouders moeten worden gezien als onderdeel van de balans. Daarnaast moet boven alle regels een limiet staan aan de hefboomwerking op de balans van een bank. Deze absolute grens moet excessieve groei van een bankbalans tegen gaan. Uiteindelijk moeten de hogere kapitaalbuffers er toe leidden dat, als banken even winstgevend willen blijven, er minder geld overblijft voor bonussen.

 

Banken zwaar ondergekapitaliseerd

Maar een – schijnbaar – neutrale beleidsmaatregel als het verhogen van kapitaaleisen kan ook een ingrijpende keerzijde hebben. Uit een studie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) van april blijkt dat Amerikaanse en Europese banken 1.700 miljard dollar aan kapitaal nodig hebben om terug te keren naar het meer veilige niveau van halverwege de jaren ’90. Volgens Tony Jackson van de Financial Times hebben de banken tot nu toe slechts 135 miljard dollar binnen gehaald met emissies. In de tussentijd is de totale marktwaarde van de banken gestegen van 1.068 tot 2.420 miljard dollar. Dat betekent dat banken nog voor grofweg tweederde van de waarde van hun aandelenkapitaal moeten zien binnen te sprokkelen, wat volgens Jackson een zware kluif wordt voor de banken. Uit het laatste onderzoek van Merrill Lynch onder fondsmanagers blijkt dat de consensus dat aandelen van banken overgewaardeerd zijn op het hoogste niveau in zeven jaar tijd staat.

   
Daarmee kan het verhogen van kapitaalratio’s op het verkeerde moment uiteindelijk schadelijke gevolgen hebben voor het herstel van de economie. Als banken weten dat ze kapitaalratio’s moeten verhogen, maar dat niet kunnen doen met emissies, dan hebben zij geen keus behalve te snijden in hun activa. Dat betekent dat banken harder op de rem moeten trappen en minder krediet kunnen verstrekken, met alle consequenties van dien voor de economie.

G20

Momenteel is er nog echter geen nieuw internationaal systeem van kapitaaleisen afgesproken. Tijdens de G20 top zal er gestemd worden over de aanbevelingen van de Financial Stability Board (FSB), een in april door de G20 in het leven geroepen supra-nationale organisatie van toezichthouders. Daarnaast vinden er ook hervormingen plaats van de Basel-akkoorden. De Basel-akkoorden zijn een stelsel van regels, toezicht en kapitaaleisen voor banken. Het laatste Basel-akkoord, Basel II, wordt echter sinds de kredietcrisis niet langer meer als adequaat gezien. Maar Lord Turner heeft aangegeven dat hij niet te lang wil wachten op hervormingen van Basel II. “Als we volgend jaar de indruk krijgen dat het te lang duurt voordat er een nieuw Basel akkoord is, dan zullen wij zelf een aanpassing maken [aan de interim regels],” aldus Turner. Uiteindelijk zal in de komende maanden duidelijk worden in welke mate landen afzonderlijk hun stempel kunnen blijven drukken op de regulatie van hun eigen banken.

 

Lees hier de analyse over de bonuslimieten van Frankrijk en Nederland.

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.