Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Wall Street op koers voor lichtgroene opening

Wall Street op koers voor lichtgroene opening
13 mei 2024 om 14:47

De Amerikaanse beurzen gaan maandag een lichtgroene opening tegemoet. In aanloop naar de openingsbel in New York noteerden de futures op de S&P 500 tot 0,2 procent in het groen.

Ondanks wat terughoudendheid op vrijdag richting het weekend, wonnen de drie indexen op weekbasis wel terrein. Beleggers hebben er weer meer vertrouwen in dat de Federal Reserve nog dit jaar begint met het verlagen van de rente. Voor september ligt die kans nu op ruim 60 procent. De rentevergaderingen in juni en juli komen vermoedelijk te vroeg.

Maandag begint de week rustig, met een vrijwel lege macro- en bedrijfsagenda in de Verenigde Staten. Volgens Kevin Verstraete van Lynx ligt de focus deze week onder andere “op grote Amerikaanse retailers die hun kwartaalcijfers presenteren, waaronder Home Depot en Walmart.”

Verder is er vooral aandacht voor de Amerikaanse inflatiecijfers, met dinsdag de producentenprijzen en woensdag de consumentenprijzen. Ook de detailhandelsverkopen uit de VS staan woensdag op de rol.

“Gezien deze drukke agenda is aanzienlijke volatiliteit op de beurzen waarschijnlijk op woensdag”, verwacht Verstraete.

Als de inflatie in de VS voor de vierde maand op rij hoger uitkomt dan verwacht, dan zal de marktverwachting voor het aantal renteverlagingen dit jaar opnieuw afnemen, voorspellen analisten van Stifel. Een aanhoudende hardnekkige inflatie in de VS kan zelfs voor een flinke daling van aandelen zorgen in de komende maanden, waarschuwen de experts.

Stifel verwacht dat de S&P 500 in dat geval zal dalen tot ongeveer 4.750 punten in het tweede of derde kwartaal van dit jaar. Dit zou een correctie betekenen van circa 10 procent of ongeveer 500 punten.

Frank Vranken wees verder op de verwachte aankondiging deze week van de Amerikaanse president Joe Biden, dat Washington importheffingen van 100 procent gaat opleggen op Chinese elektrische voertuigen.

“Biden zal deze week dergelijke importheffingen aankondigen op EV’s, batterijen en mogelijk zonnecellen die uit China komen, omdat de VS zien dat China zijn overcapaciteit op de wereldmarkt dumpt”, zei de expert van Bank Edmond de Rothschild, die zich afvraagt wat de gevolgen zullen zijn.

Beleggers hoeven volgens Vranken niet op een uitverkiezing van Trump te wachten om het mogelijke begin van een handelsoorlog tussen de twee grootste economieën ter wereld te zien.

“De vraag is hoe Beijing zal reageren? Een oog-om-oog escalatie zal de wereldeconomie geen goed doen. Een terugval in de wereldhandel zou natuurlijk gevolgen hebben voor de wereldwijde groei, daar is geen twijfel over mogelijk”, zei de marktkenner van Bank Edmond de Rothschild.

De euro/dollar handelde maandagmiddag 0,2 procent hoger op 1,0794, terwijl de olieprijzen een half procent opliepen en de obligatierentes juist licht daalden.

Bedrijfsnieuws

Aandelen van Chinese fabrikanten van elektrische voertuigen als Nio, XPeng, BYD en Li Auto noteerden maandag voorbeurs tot 2,0 procent hoger.

Tesla steeg voorbeurs een half procent. Tesla heeft een financieringstarief onder de marktprijs gelanceerd voor het nieuwe elektrische Model Y. Het bedrijf biedt een jaarlijks rentepercentage van 0,99 procent voor in aanmerking komende nieuwe Model Y-aankopen. Lagere financieringstarieven kunnen het verkoopvolume opdrijven, volgens marktkenners.

De Amerikaanse aandelen van Arm noteerden in de voorbeurshandel 3,5 procent hoger na een bericht van Nikkei Asia dat de Britse chipontwerper volgend jaar zijn eerste kunstmatige intelligentiechips wil lanceren.

Sectorgenoot Intel zou plannen hebben om een chipfabriek te bouwen in Ierland, meldde de Wall Street Journal maandag. Het zou gaan om een deal met Apollo Global Management, dat 11 miljard dollar zou investeren om de fabriek te helpen bouwen, schreef de zakenkrant. Het aandeel Intel noteerde voorbeurs rond een procent hoger.

GameStop steeg liefst 38 procent in de voorbeurshandel nadat Keith Gill, de investeerder die als Roaring Kitty berichten plaatst op social media als Reddit, X en YouTube, voor het eerst in drie jaar weer van zich liet horen op X. Gill was in het verleden positief over meme-aandeel GameStop.

Slotstanden vrijdag

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag overwegend licht hoger geëindigd. De S&P 500 steeg 0,2 procent op 5.222,68 punten, de Dow Jones index won 0,3 procent op 39.512,84 punten en de Nasdaq sloot vrijwel vlak op 16.340,87 punten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.