Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

AEX houdt 300 punten vast bij opening

AEX houdt 300 punten vast bij opening
26 aug 2009 om 08:22

De beurs van Amsterdam zal vanmorgen vlak tot licht hoger van start gaan. Vooral de winsten op de Amerikaanse en Aziatische beurzen hebben een positief effect op handelaren op Beursplein 5. Vanochtend enkele grote ondernemingen, waaronder Heineken, ABN Amro en Rabobank met halfjaarcijfers en later vanochtend de Duitse Ifo-index. Vanmiddag staan er enkele Amerikaanse macrocijfers op de planning.

 

Heineken presteert beter dan verwacht

De Amsterdamse bierbrouwer Heineken kwam vanochtend voorbeurs met cijfers over het eerste half jaar van 2009 . Hoewel het een lastige eerste zes maanden betrof, presteerde de onderneming beter dan verwacht. De omzet bedroeg 7,15 miljard euro, tegen 6,41 miljard euro een jaar geleden. De toename is te danken aan de overname van Scottish & Newcastle, want op vrijwel alle markten zag Heineken de volumes teruglopen. De nettowinst kwam met 483 miljoen euro wel lager uit dan vorig jaar, destijds realiseerde de brouwer een winst van 540 miljoen euro. Echter analisten hadden op een verdere daling van de winst gerekend.

 

Ten Cate boekt flinke winstdaling

In het eerste halfjaar van 2009 heeft Ten Cate een winst geboekt van 15,2 miljoen euro, flink lager dan de 25,4 miljoen euro een jaar eerder. Voornaamste reden van de zwakkere resultaten was het uitblijven van grote opdrachten van de Amerikaanse defensie voor voertuigbepantsering. Desalniettemin bestempelt Ten Cate deze markt nog altijd als een groeimarkt, maar wel een met een wisselend karakter. Daarnaast stond de Europese markt voor werkkleding voor industriële eindgebruikers onder zware druk, wat eveneens een negatief effect had op de resultaten.

 

Wall Street op winst

Vanwege positieve macro-economische cijfers en de herbenoeming van Federal Reserve voorzitter Bernanke waren beleggers positief gestemd. Tevens was het consumentenvertrouwen in Amerika in augustus onverwacht gestegen, van 47,4 in juli naar 54,1 nu. Ook de huizenprijzen waren in juni op maandbasis gestegen. De Dow Jones sloot uiteindelijk 0,32 procent hoger, op 9.539 punten. De S&P 500 en de Nasdaq wonnen circa een kwart procentpunt.

Door: Robert du Bois, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93
 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.