--- ---

`Olieproductie bereikt piek voor 2020`

Redactie De Aandeelhouder - maandag, 03 augustus 2009

In een interview met de Britse krant The Indepent spreekt de hoofd econoom van het Internationaal Energie Agentschap zijn verwachting uit dat olieproductie binnen tien jaar tijd zal pieken. Daarom kunnen we ons beter vandaag dan morgen voorbereiden voor de dag zonder olie, aldus de econoom.

De snelle stijging van de vraag naar olie en de stagnatie van het aanbod van olie kunnen het herstel van de wereldeconomie dwarsbomen. Daarnaast zijn burgers en overheden blind voor het feit dat olie veel sneller op raakt dan eerder werd aangenomen. Olieproductie zal binnen 10 jaar tijd pieken. Dat zegt Fatih Birol, hoofd-econoom bij het International Energie Agentschap (IEA), vandaag in een interview met de Britse krant The Independent. Eerder dit jaar bleek uit een onderzoek van het IEA naar 800 olievelden, die gezamenlijk een omvang hebben van driekwart van de oliereserves, dat de grootste olievelden al over de piekproductie heen zijn. Het IEA gaat er van uit dat olieproductie in bestaande velden jaarlijks met 6,7 procent afneemt. Daarnaast meldde het IEA dat er sprake is van stelselmatige onderinvestering door olieproducerende landen. Birol waarschuwt  dat “de olie op een dag opraakt. We moeten echter olie verlaten voordat olie ons verlaat. Ons economische en sociale systeem is gebaseerd op olie. Het is daarom beter om vandaag dan morgen te beginnen om ons voor te bereiden op deze dag.”


Lees hier het hele interview.

Geef een reactie