Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Nette winst op Damrak

Nette winst op Damrak
29 jul 2009 om 17:56

De Europese beurzen deden het vandaag goed. De AEX was hierop geen uitzondering. De AEX won 1,12 procent en sloot op 277,32 punten. De AMX won iets meer – 1,26 procent – en kwam uit op 388,39 punten. Daarmee is de hapering van gisteren ongedaan gemaakt. Een duidelijk reden reden voor het goede sentiment was er vandaag niet. Wall Street opende matig met een licht verlies na tegenvallende macrocijfers. Daarnaast waren de kwartaalcijfers van aan de AEX genoteerde bedrijven door de bank genomen zeker niet goed. Gezien de toestand van de economie vielen de cijfers echter wel mee, wat voor opluchting zorgde bij beleggers.

 

Herstel resultaten AkzoNobel

AkzoNobel heeft in het tweede kwartaal een flink lagere omzet en winst geboekt ten opzichte van een jaar eerder. Ondanks de terugval waren de resultaten beter dan in het eerste kwartaal, en hadden analisten op een slechtere prestatie gerekend. In de genoemde drie maanden werd een omzet van 3,7 miljard euro geboekt met een nettowinst van 155 miljoen euro, 13 procent lager dan een jaar eerder. In het vorige kwartaal boekte AkzoNobel nog een verlies van 7 miljoen euro. Als gevolg van de aanhoudende economische onzekerheid geeft het chemiebedrijf geen vooruitblik voor de rest van het jaar af. Wel concludeert CEO Hans Wijers dat met uitzondering van de emerging markets sprake is van een weinig significant herstel van de groei. De scherpe daling van de volumes lijkt daarbij wel gestopt.

 

Verlies ArcelorMittal

ArcelorMittal heeft in het tweede kwartaal van 2009 een nettoverlies van 792 miljoen dollar geboekt tegen een winst van bijna 6 miljard dollar een jaar eerder. Analisten hadden gerekend op een aanzienlijk lager verlies. Belangrijkste oorzaak van het verlies zijn een aantal buitengewone lasten ter waarde van 1,2 miljard dollar. De omzet van de staalreus kwam uit op ruim 15 miljard dollar, meer dan een halvering ten opzichte van een jaar geleden.

Bestuursvoorzitter Lakshmi Mittal concludeerde dat de afgelopen periode een van de meest uitdagende is geweest in de geschiedenis van de staalindustrie. Volgens de CEO zijn er inmiddels eerste tekenen van herstel en dat betekent dat bij diverse faciliteiten de productie weer wordt opgestart. De productie in Europa en de Verenigde Staten zal in het derde kwartaal worden verhoogd, maar blijft wel achter bij die van emerging markets, omdat het herstel daar sterker is.  De resultaten in de tweede helft van 2009 zullen dan ook beter zijn dan in de eerste helft, maar waarschuwt Mittal, het herstel zal traag zijn.

 

Winst voor Wolters Kluwer

Uitgeverij Wolters Kluwer heeft in het eerste halfjaar van 2009 de nettowinst met 14 procent zien stijgen tot 203 miljoen euro. De omzet kwam uit op 1,72 miljard euro. De omzet lag in lijn der verwachtingen. Analisten hadden echter rekening gehouden met een lagere winst. Een van de oorzaken van de winststijging was de ontwikkeling van de dollar. Als het het valuta-effect buiten beschouwing wordt gelaten, bedraagt de winstgroei slechts 2 procent. De onderneming herhaalt zijn verwachtingen voor 2009. Er moet een winst per aandeel worden geboekt van 1,41 tot 1,46 euro per aandeel.

 

Scherpe daling resultaten Randstad

Uitzender Randstad heeft in het tweede kwartaal van 2009 een omzet weten te genereren van net geen 3 miljard euro, wat een verlies van ruim 30 procent (autonoom) betekent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De EBITA liep met 71 procent terug tot 67 miljoen euro waarbij de winst per aandeel uitkomt op 0,27 euro. Voor het derde kwartaal rekent de uitzender op een schuldreductie van tenminste 200 miljoen euro en een kostenreductie van meer dan een half miljard euro. Volgens CEO Ben Noteboom liet het afgelopen kwartaal  de eerste tekenen van stabilisatie  zien. Ondanks dat er nieuwe contracten worden afgesloten met klanten, is het nog te vroeg om te spreken van definitief herstel. Dit betekent dat Randstad zal blijven doorgaan met het terugbrengen van de kosten.

 

Bedrijfsnieuws

Chemieconcern DSM heeft vandaag bekendgemaakt dat overeenstemming is bereikt met TAQA Abu Dhabi National Energy Company PJSC over de verkoop van DSM Energie Holding B.V. (DSM Energy) voor een enterprise value van 285 miljoen euro. De voorgenomen verkoop is onderhevig aan de gebruikelijke goedkeurings- en meldingsprocedures bij toezichthoudende instanties en zal naar verwachting in het vierde kwartaal van 2009 worden afgerond. De verkoop omvat de belangen van DSM in de opsporing van olie en gas en in olie- en gaspijpleidingen, inclusief het belang van 40% in Noordgastransport. DSM verwacht op de verkoop een boekwinst van circa 275 miljoen euro na belastingen te realiseren.

 

Biotechnologiebedrijf Crucell heeft vandaag voorbeurs aangekondigd te zullen gaan samenwerken met het Amerikaanse PATH Malaria Vaccine Initiative (MVI) en het Amerikaanse bureau voor internationale ontwikkeling (USAID) met als doel een versnelling van de ontwikkeling van een nieuw malariavaccin. Het programma zal worden gefinancierd uit het Malaria Vaccine Development Program (MVDP) van USAID.

 

Aantal personeelsadvertenties bijna gehalveerd

In de eerste zes maanden van 2009 is het aantal personeelsadvertenties met bijna 42 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De enige sector die zich lijkt te onttrekken aan de daling is de gezondsheidszorg. Het aantal advertenties voor deze sector stegen met maar liefst een derde. Overigens is de relatie tussen vacatures enerzijds en advertenties anderzijds volgens het verantwoordelijke onderzoeksbureau Nielsen niet symetrisch. In periodes waarin meer werkzoekenden zijn, kan een organisatie die op zoek is naar nieuw personeel met relatief minder kosten/advertenties uit de voeten om toch de juiste nieuwe werknemers te vinden.

 

Deflatie in Duitsland

De inflatie in Duitsland was in juli negatief. Dat is vandaag gebleken uit cijfers van het Statistisches Bundesamt Deutschland, het Duitse bureau voor de statistiek. Prijzen zijn in juli op maandbasis met 0,1 procent gedaald. Daarnaast daalden de prijzen op jaarbasis met 0,6 procent. De inflatiecijfers voldeden niet aan de verwachtingen. Analisten hadden  een stijging van de prijzen van 0,1 procent op maandbasis en een daling van de prijzen van 0,3 procent op jaarbasis verwacht.

 

Microsoft en Yahoo gaan samenwerking aan

Microsoft en Yahoo gaan toch samenwerken, nadat vorig jaar een poging van Microsoft om de ander over te nemen, mislukte. De ondernemingen willen op het gebied van zoekmachines en -resultaten samenwerken om zo een vuist te maken tegen de marktdominantie van Google. Bing, de nieuwe zoekmachine van Microsoft, moet een plek krijgen op de websites van Yahoo en Microsoft zou tevens toegang krijgen tot de zoekopdrachten die worden ingetikt op de zoekmachine van Yahoo. In ruil zal de advertentieverkoop grotendeels in handen komen van Yahoo. De deal geld voor een periode van 10 jaar.


Tegenvallende Amerikaanse macro-cijfers

De orders voor duurzame goederen in de VS zijn in juni op maandbasis met 2,5 procent afgenomen. Dat maakt het ministerie van handel bekend. Analisten hadden een daling van een half procent verwacht. Exclusief defensieuitgaven was er sprake van een daling van 0,7 procent. Daarentegen was er zonder het meerekenen van transportorder een stijging van de orders van duurzame goederen van 1,1 procent.

 

Ook het aantal hypotheekaanvragen is afgenomen. Dat blijkt uit cijfers van de Mortgage Bankers Association (MBA).  In de afgelopen week daalde de index voor de totaal aantal hypotheekaanvragen met 6,3 procent naar 495,4 punten. De inkoopindex, dat het aantal nieuwe hypotheekaanvragen weergeeft, bleef ongewijzigd op 262 punten. De herfinancieringsindex daalde met 11 procent tot 1.862,1.

 

Stijgers en dalers

AkzoNobel grootste stijger Grootste stijger vandaag was AkzoNobel. De kwartaalcijfers van het chemiconcern werden goed ontvangen, waardoor het aandeel steeg met 10,34 procent. Kardan deed het wederom goed. Het aandeel van 9,59 procent. ASM International won vandaag 7,12 procent. Beter Bed en Ordina sloten respectievelijk 6,5 en 5,73 procent hoger.

 

ArcelorMittal, dat verlies heeft gedraaid in het tweede kwartaal, draagt vandaag de rode lantaarn. Het aandeel verloor 4,76 procent. Ahold zakte vandaag verder weg en sloot 3,73 procent lager. Eurocommercial Properties verloor 1,29 procent, op de voet gevolgd door Fugro, dat 1,28 procent verloor. Ballast Nedam leverde vandaag 1,21 procent in.

 

Wall Street

Rond de klok van zes noteert de Dow Jones een verlies van 0,60 procent. Ook de S&P kleurt rood. De index staat 0,75 procent onder het slot van dinsdag. De Nasdaq verliest 0,64 procent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.