Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Amsterdamse beurs sluit in het groen

Amsterdamse beurs sluit in het groen
16 jul 2009 om 18:06

Het sentiment op de Amsterdamse beurs was vandaag, na de goede beursdag van gisteren, wederom positief. Zowel de AEX (+ 1,02 procent) als de AMX sloten (+ 0,38 procent) hoger. Na een onrustig begin vond de Amsterdamse hoofdindex de weg naar boven en sloot uiteindelijk op 263,48 punten. Beleggers  haalden vertrouwen uit de de sterke kwartaalcijfers van de Amerikaanse bank JP Morgan Chase. Ook de cijfers over de eerste steunaanvragen en de verlengde steunaanvragen in de VS boden de beleggers steun. De Finse producent van mobiele telefoons, Nokia , zag zijn winst sterk teruglopen.

Cijferpublicaties

Sligro heeft in het eerste half jaar van 2009 een nettowinst weten te boeken van bijna 27 miljoen euro, vrijwel gelijk aan de verwachtigen van analisten. Hiermee is sprake van een winstdaling van 6 procent. De omzet kwam uit op 1,09 miljard euro, waar de EBIT 61 miljoen euro bedroeg. Kijkend naar de interne verdeling van de cijfers dan valt op dat Foodretail een verlies leed van 1 miljoen euro, waar de divisie foodservice juist een winst behaalde. Super de Boer behaalde over de eerste zes maanden een nettowinst van 6 miljoen euro, wat zo’n 20 procent hoger ligt dan analisten hadden verwacht. De EBIT over deze periode kwam uit op 8 miljoen euro, waar dit vorig jaar nog 10 miljoen was. De omzet steeg evenwel, van 776 miljoen naar 792 miljoen euro. Dit resultaat is behaald met gemiddeld 10 winkels minder vergeleken met het eerste halfjaar 2008. In een toelichting op de cijfers liet bestuursvoorzitter Jan Brouwer weten dat het momenteel niet in gesprek is met Schuitema of een andere Nederlandse concurrent inzake een potentiele samenwerking.


Bedrijfsnieuws

Vopak en Shell maakten vandaag bekend een samenwerkingsverband aan te gaan ter ontwikkeling van een liquefied natural gas (LNG) terminal nabij Marseille in Frankrijk. Met een aandeel van 90 procent zal Vopak de belangrijkste aandeelhouder worden van de joint venture. Er zal intensief samengewerkt worden met de Havenautoriteit om de ontwikkeling van de Fos Faster LNG terminal voorspoedig te laten verlopen. Afhankelijk van verschillende aspecten als marktvraag kan de terminal volgend decennium operationeel zijn. Philips ontvangt 53 miljoen dollar van Imation Corp. De uitkering is het gevolg van een schikking die het Nederlandse bedrijf trof met het Amerikaanse. De ondernemingen hadden een conflict over de licentie-overeenkomst die was gesloten en het, in de ogen van Philips, patentbreuk van Imation op het gebied van optische media. Het electonicaconcern maakte tevens bekend het Amerikaanse bedrijf Teletrol Systems over te nemen . Teletrol specialiseert zich in energiebesparende managementsystemen, voor onder meer belichting. Financiële details over de deal werden niet naar buiten gebracht.

Omzet detailhandel Nederland bijna 9 procent lager

In mei van dit jaar heeft de detailhandel bijna 9 procent minder omzet behaald dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral het volume kromp in vergelijking met vorig jaar. De prijzen namen 0,6 procent af. Deze prijsdaling kwam geheel door lagere brandstofprijzen bij tankstations.De omzetontwikkeling van de detailhandel is negatief beïnvloed doordat mei in 2009 een minder gunstige samenstelling van de koopdagen kende dan in 2008. Na correctie voor dit effect komt de omzetafname uit op ongeveer 6 procent.


Stijgers en dalers

SNS voert de ranglijst van dalers aan Wessanen (+ 3,92 procent) was vandaag de grootste stijger op de Damrak. Het voedingsmiddelenconcern werd gevolgd door Smit Internationale (+ 3,79 procent) , ING Groep (+ 3,57 procent). AkzoNobel (+3,46 procent) en ASM International (+ 3,28 procent). ING profiteerde, evenals Aegon (+ 1,46 procent), van de sterke kwartaalcijfers van JP Morgan Chase. Innoconcepts (+ 11,75 procent) won het meest aan beurswaarde op de AScX.

Midkapper SNS Reaal (- 2,41 procent) droeg vandaag de rode lantaarn op de Amsterdamse beurs.  De waarde van het fonds werd gecorrigeerd op de sterke winst van gisteren, toen het de grootste stijger was. Andere fondsen die in het rood sloten waren Aalberts Industries (- 1,39 procent), ASML (-1,12 procent), Philips (-1,10 procent) en Logica (-1,06 procent).

Amerikaanse bedrijfsnieuws

De Amerikaanse kredietverstrekker CIT Group dreigt failliet te gaan, nu het Amerikaanse ministerie van Financien het bedrijf niet langer wil steunen. In een verklaring liet het ministerie weten dat: “zelfs in tijden van financiele stress er grenzen zitten aan aanvullende overheidssteun voor individuele bedrijven.” De Amerikaanse bank JP Morgan Chase heeft zijn winst in het tweede kwartaal met 36 procent, of 718 miljoen dollar, zien groeien. De winst kwam uit op 2,7 miljard dollar (0,28 dollar per aandeel) tegen 2,0 miljard dollar vorig jaar. De winst werd verminderd door de terugbetaling van de Amerikaanse staatssteun uit het TARP-fonds en door een boete van de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC).

Wall Street

De Amerikaanse beurzen vandaag tot op heden vlak. Zowel de Dow Jones (+ 0,15 procent) als de Nasdaq (+ 0,24 procent) noteren een kleine winst, de S&P500 (- 0,23 procent) staat daarentegen licht lager. De Dow Jones staat rond de klok van zes uur op 8.629,36 punten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.